Galériával / videóval

2021.09.11. 15:30

Egy év kihagyás után rendezték meg újra a Gulyásfesztivált Szolnokon

Családok, baráti társaságok bográcsaiban főttek a finomabbnál finomabb ételek a szolnoki Tiszaligetben. Illatukat már a Tiszavirág gyaloghídról is lehetett érezni. A gasztronómia kiváló eszköz a közösségépítésre, tökéletes bizonyítéka ennek, az idén huszonharmadik alkalommal megrendezett Gulyásfesztivál.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Csabai István

Immár hagyományosan jótékonysági főzőversennyel nyitotta meg a kapuit a XXIII. Gulyásfesztivál pénteken. A megnyitón dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a összegyűlt kétszázezer forint bevételt a besenyszögi, árván maradt testvérpár családjának ajánlották fel. Emellett a kamaszlányok egy jogosítvány megszerzését biztosító utalványt is kaptak.

Szombat reggel betyárok, mazsorettesek vonultak végig a Tiszaligetben is, az ébresztőt a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Szolnok fújta. A színpadon folyamatosan váltották egymást a kulturális műsorok.

– Huszonhárom éve a városnak még nem volt olyan rendezvénye, ami országos hírnevű lenne. A Gulyásfesztivál viszont az első pillanattól igen népszerű, hiszen enni és főzni azért a legtöbben szeretnek – mondta Csányi Sándor, gulyáskirály.

Tavaly a pandémia miatt online formában rendeztek főzőversenyt, idén viszonylag kevés idő jutott a szervezésre, végül mégis remek hangulat töltötte meg a Tiszaligetet.

A gyermekeket az Óperenciás Birodalom egyebek mellett népi játékokkal és ugrálóvárral várta. A rendezvény belföldi díszvendégeként Szolnok testvérvárosa, Balatonfüred, mutatkozott be. A saját települési értékeiket kiemelve a vajdasági Magyarkanizsa is a megyeszékhelyre érkezett. A lengyel magyar barátságot a fesztivál tovább erősítette, a két nemzet képviselői együtt főztek. Ahogy családok, baráti társaságok és munkahelyi kollektívák is összefogtak.

Összesen százhúsz bográcsban főttek a finomabbnál finomabb ételek. A főzőversenyre gulyással lehetett nevezni, a különbség az alapanyagokból, az elkészítési módból, valamint az ízesítésből adódhatott, az étkeket hattagú zsűri értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában