Galériával / videóval

2021.09.14. 16:25

Új gépóriások kezdték meg a munkát Jászkiséren

A MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. többek között a vasúttársaság több mint hétezer kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel. Ehhez elengedhetetlen a korszerű géppark megléte. A tavaly megrendelt négy nagyvasúti munkagépből hármat már leszállítottak a MÁV FKG részére. Az új vágánystabilizátort, a kitérő- és vágányszabályozó gépet, valamint az ágyazatrostáló gépet kedden, a társaság jászkiséri székhelyén mutatták be.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

Az ünnepélyes átadón megtudhattuk, hogy a berendezéseknek köszönhetően a karbantartásra fordított idő (vágányzár) csökkenthető, hiszen az új gépek a költségmegtakarítás mellett nagyobb hatékonysággal képesek elvégezni a vasúttársaság saját pályakarbantartási- és felújítási munkáit. A MÁV FKG alapvető célja a MÁV kezelésében lévő magyarországi vasúti pálya tervezhető karbantartási és felújítási, és egyedi felújítási munkáinak végrehajtása, illetve az ehhez kapcsolódó vasútépítő, vágány és kitérő szabályozó nagygépek üzemeltetése.

Négy gép beszerzésére összesen 25 millió 200 ezer euró összegben kötött szerződést a MÁV FKG a két nyertes vállalkozóval. A közbeszerzésen nyertes Plasser & Theurer, Export von Bahnbaumaschinen GmbH a szerződés keretében egy nagyteljesítményű RM 85-750 ágyazatrostálógépet, egy nagyteljesítményű DGS 62 NG dinamikus vágánystabilizálógépet és egy UNIMAT 08-4X4/4S kitérő- és vágányszabályozógépet szállított le. Az RGH 20C2 típusú sínköszörűgép gyártására a Harsco Rail Europe GmbH adott be nyertes pályázatot, ennek leszállítása 2022 őszére várható.

A keddi átadóünnepséget dr. Fónagy János nyitotta meg. A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár beszédében kiemelte, a magyar vasút az elmúlt időszakban komoly fejlődésen ment át. A hazai síneken megjelentek a hatszáz ülőhelyes KISS emeletes vonatok, illetve a MÁV az ötvenediket is forgalomba állította a saját fejlesztésű IC+ kocsijaiból. Emellett pályakorszerűsítésekkel segítették a nagyvárosok megközelítését.

– A kormány lehetővé tette, hogy a MÁV-Volán-csoportnál hároméves bérmegállapodást kössenek, mely szerint 2021. július 1-től három év alatt összesen 15 százalékkal növekedhet a munkavállalók alapbére. Erre a célra a kormányzat 96,5 milliárd forint fedezetet biztosít. A mintegy 57 ezer dolgozót foglalkoztató MÁV-Volán-csoport így továbbra is tervezhető életpályát kínál a dolgozóknak – fogalmazott a politikus.

Miután hozzátette, a következő tíz évben közel hatezer milliárd forintnyi vasúti beruházást tervez az állam. A gördülőállomány fejlesztésére kétezer, a közlekedési infrastruktúrára pedig négyezer milliárd forintot szánnak.

A programon felszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is. Dr. Mosóczi László a hazai közlekedésfejlesztés közelmúltbeli eredményeiről adott számot. Mint mondta, az úthálózat karbantartását ellátó Magyar Közút 2010 óta több mint 42 milliárd forintot költött gépek beszerzésére. További terveik figyelembe vételével vásárlásaik összértéke az idei év végére akár a 48 milliárd forintot is meghaladhatja. A vasúti gépállomány megújulása kapcsán hangsúlyozta, a nemzeti vasúttársaság leányvállalata, a MÁV FKG Kft. eszközparkjának korszerűsítése nélkülözhetetlen az utazóközönség zavartalan kiszolgálásához.

– Évtizedes fejlesztésnek értünk most a végére. A gépekkel, amelyeket ma itt láthatunk, megháromszorozzuk a MÁV FKG Kft. jelenlegi kapacitásait

– vette át a szót a pódiumon a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Dr. Homolya Róbert rámutatott: a vasúttársaság 7700 kilométeres vágányhálózatot üzemeltet, amelyen majdnem kétmillió vonat közlekedik évente, ezért is van óriási szükség a vadonatúj gépekre, az eszközállomány modernizálására.

 

A rendezvény zárasaként a térség országgyűlési képviselője méltatta az új berendezések jelentőségét, majd kitért a Jászság gazdasági szerepére. Pócs János úgy fogalmazott, az elmúlt évek során a Jászság mintegy 140 milliárd forint fejlesztésben részesült.

– Ma a térség legnagyobb cégei arról számolnak be, hogy az elmúlt esztendőben 15-40 százalékkal nőtt az árbevételük – zárta szavait a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában