beruházás

2021.09.14. 19:15

Lépésenként újul meg az alkotóház Tiszavárkonyban

Jelenleg egy szolnoki faipari cég adományként készíti és építi be az épületbe az ajtókat és ablakokat.

Kovács Berta

Nyáron folytatódott a Népművészeti Alkotótelep Alkotóházának felújítása. Annak főépülete 2016 szilveszterén vált a tűz martalékává. A lángok elpusztították a tetőszerkezetet, de a falakban is kárt okoztak. Emellett odalett a berendezés, megsemmisültek a tárolt értékek. Népművészeti alkotások, sőt fontos iratok is hamuvá lettek.

A rekonstrukció anyagi hátterének előteremtésére a tulajdonos Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület rövid időn belül már lépéseket tett, de mivel jelentős költségekről van szó, melynek a biztosítás csak kis részét fedezi, hamar világossá vált, hogy a felújítást csak lépésenként fogják tudni elvégezni. Nyáron is sikerült azonban előrelépni az épület állapotának helyreállításában.

Kenyeres Sándorné elnök elmondta, hat és fél millió forint pályázati támogatásból a régi épületgépészet szerelvényeinek (villany, gáz, fűtés, víz) lebontása, a régi nyílászárók eltávolítása, valamint a falak letisztítása történt meg. Ezt követte a villany- és a vízvezetékek alapjainak kiépítése és a falfelületek vakolása a földszinten.

Jelenleg egy szolnoki faipari cég adományként készíti és építi be az épületbe az ajtókat és ablakokat. Ez jelentős segítség, különösen a megugrott építőanyagárak fényében.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a napokban értesítette az egyesületet, hogy a felújítás további folytatására beadott pályázatát a Csoóri Sándor Alap idén 4,5 millió forinttal támogatja.

– Az egyesület ennek köszönhetően folytatni tudja a munkákat, de a felújítás befejezése ebből az összegből még nem várható, így további pályázati pénzekre és adományokra lesz szükségünk – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában