még tart a gyűjtés

2021.09.24. 06:58

Már biztos: megveheti az életmentő készüléket a füredi mentőállomás

Eredményes volt a gyűjtés, amelyet Tiszafüred Város Önkormányzata indított, a helyi mentőállomás a közel­jövőben egy életmentő mellkaskomprimáló gépet vásárolhat. Az elmúlt hétvégén az ifjúsági fúvószenekar egy térzenekoncerttel csatlakozott a jótékonysági események sorozatához.

Ujvári László

Forrás: Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, még az év első felében tett közzé felhívást a helyhatóság, mely alapján egy mellkaskomprimáló gép beszerzésére gyűjtenek a tiszafüredi mentőállomás részére. Ujvári Imre, a város polgármestere akkor rámutatott: a koronavírus-járvány idején nemcsak az egészségügyi intézmények, hanem a mentőszolgálat is helytállt, a pandémiás helyzet azonban olyan tanulságokkal szolgált, mint például az egyes mentési folyamatokat megkönnyítő eszközök beszerzésének szükségessége.

A felhívás megjelenése után az önkormányzat félmillió forinttal támogatta is a gép beszerzését, a fennmaradó összeg előteremtésében kérték a lakosság segítségét.

Mind a helyiek, mind a környéken élők részéről nagy volt az érdeklődés, magánszemélyek, vállalkozások és civil szervezetek álltak a kezdeményezés mellé.

Augusztus végén még egy jótékonysági aukcióra is sor került, helyi népművészek ajánlották fel néhány alkotásukat, melyre a Kovács Pál Művelődési Központban megtartott aukción lehetett licitálni. A példamutató összefogásnak köszönhetően négyszázezer forinttal tolták meg a gyűjtés megrekedni látszó szekerét, majd az elmúlt hétvégén a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar is csatlakozott. Szeptember 18-án egy jótékonysági koncertet adtak a város áprilisban átadott új főterén, ahol a kihelyezett urnába száznegyvenhétezer forint gyűlt össze.

A koncert után a városháza pénzügyi osztálya kérdésünkre úgy tájékoztatott, hogy

az adományszámla aktuális egyenlege – szeptember 22-én – elérte a kétmillió-kilencszázezer forintot.

Az ötmillió forintba kerülő berendezés megvásárlása mellé állt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) is, arról biztosítva az önkormányzatot, hogy amennyiben sikerül összegyűjteni a gép vételárának legalább a felét, azaz két és fél millió forintot, akkor az OMSZ is csatlakozik, és önerőből biztosítják a beszerzési ár másik felét, vagy a fennmaradó részt. Mivel a gyűjtés túlteljesítette a kijelölt célt, kijelenthető, hogy

az úgynevezett mellkaskomp­rimáló gép beszerzése már csak idő kérdése.

A gyűjtés szeptember végéig tart, a cél, hogy elérjék a hárommillió forintos lélektani határt, ehhez már csak körülbelül százezer forint hiányzik. A felajánlásokat a 11600006-00000000-30177828-as számlaszámra várják a gyűjtés szervezői.

Nagy segítség a mentőegységek számára egy ilyen automata gép

A mellkaskomprimáló gép egy olyan életmentő eszköz, mely mechanikusan nyomja a mellkast, ezáltal kivált egy mentőst az újraélesztő csapatból, ami a két-, illetve háromfős mentőegységeknél nagy segítséget jelent. A készülék extrém helyzetekben is bevethető – betegszállítás közben megfelelő ütemben és mélységben nyomja a beteg mellkasát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában