Galériával

2021.09.25. 15:28

Szolnokon is bemutatták a MÁV legújabb IC+ kocsijait

A megyeszékhelyen is bemutatták az utazóközönségnek a MÁV Szolnokon gyártott legújabb IC+ kocsijait, köztük a prémium kategóriás fülkékkel ellátott első osztályút is. A bisztrószakasszal, és sok extrával, köztük állítható bőrülésekkel felszerelt fülkék október tizenegyedikétől a Dália és Vércse kör-IC járatokon állnak majd forgalomba.

Molnár-Révész Erika

20210925 Szolnok A MÁV bemutatta a korszerű IC kocsijait a szolnoki vasútállomáson megrendezett sajtótájékoztatón. Fotó Mészáros János Új Néplap

Szombat délelőtt bárki megnézhette és kipróbálhatta a szolnoki vasútállomás első peronján álló IC+ kocsikból álló szerelvényt. A különböző kialakítású másodosztályú kocsik mellett az összesen harmincöt ülőhelyes első osztályút is, ami prémiumfülkékkel, bennük bőrülésekkel valamint bisztrószakasszal is várja hamarosan az utazóközönséget.

– A most bemutatott járműcsalád első osztályú kocsiból, többcélú teres kocsiból és másodosztályú kocsiból áll. Mind anyaghasználatban, mind minőségben európai színvonalat képviselnek. Van benne családi szakasz, kerekesszékes emelő és kerékpárt is lehet szállítani benne.

A járművek légkondicionáltak, korszerű technikai eszközökkel felszereltek és tiszták, amelyek 200 kilométer per óra sebességgel tudnak közlekedni a hazai és nemzetközi pályán is

– tájékoztatott a helyszínen Kerékgyártó József, a MÁV-START elnök-vezérigazgatója.

Az új IC+ kocsik az ezerkétszáz főt foglalkoztató MÁV-START Szolnok Járműjavítójában készülnek. Szalay Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón a vasúttársaság és a város együttműködésével kapcsolatban a szakképzés szerepét is hangsúlyozta.

– A szolnoki műszaki szakképzés igen magas színvonalú. A vasútnak egykor saját szakképző műhelye volt. Most azon dolgozunk, hogy újra visszaálljon ez a lehetőség, újra legyen a vasútnak saját szakképzése, amely szakképzésből a Debreceni Egyetem műszaki felsőfokú képzéséhez is tudjunk majd kapcsolódni. Ennek, vagyis a felsőfokú képzésnek az elindítását 2023-ra tervezzük – mondta a polgármester

Az új első osztályú kocsik október tizenegyedikétől a Dália és Vércse kör-IC járatokon állnak forgalomba. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, aki október 11-25. között ezekre a járatokra vált másod- vagy első osztályú jegyet, külön felár nélkül próbálhatja ki az új első és prémium osztályú IC+ kocsi szolgáltatásait, akár a bőrülésekkel berendezett prémium fülkét is. Október 25-től már négy ilyen kocsi közlekedik menetrendszerűen a kör-IC, valamint a Záhony–Nyíregyháza–Budapest és a Sátoraljaújhely–Miskolc–Budapest IC járatokon.

Fejlődésnek indult a magyar a vasút

A vasúttársaság kormányzati támogatás segítségével gyártja saját fejlesztésű IC+ kocsijait. A szombati sajtótájékoztatón dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője elmondta, jelenleg ötvenhét InterCity kocsi járja az országot, és harmincöt első osztályú IC+ gyártása van folyamatban. A Szolnoki Járműjavítóban két-három ilyen kocsit gyártanak havonta, emellett zajlik az IC+ családhoz tartozó vezérlőkocsi tervezése is.

– Természetesen fontos, hogy a korszerű járművek mellett a teljes vasúti rendszer erősödjön. A kormány az elmúlt években nagyon sokat tett ezért, és azért is, hogy 2030-ig valamennyi vasúti kocsi a lehető legkorszerűbb legyen, erre a célra 2000 milliárd forintot különített el – mondta az országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában