közmeghallgatás

2021.09.29. 13:58

További fejlesztéseket terveznek az elmaradt adók behajtásából Öcsödön

Közmeghallgatással egybekötött képviselő-testületi ülést tartottak az öcsödi művelődési házban a minap. Az eseményen Soha Attila polgármester az elmúlt évben történt beruházásokról, valamint a megoldásra váró problémákról is beszélt, majd válaszolt a felmerülő kérdésekre.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Nincs egyszerű helyzetben a település, akárcsak a térség szinte összes hasonló adottságú falva. Az elmúlt évek során nem tudott az ipar számára vonzóvá válni, így sajnos a leszakadó, csökkenő lakosságszámú, elöregedő közösségek sorába tartozik – kezdte Soha Attila polgármester a minapi közmeghallgatáson, majd kitért a fejlődéshez szükséges összefogás fontosságára.

A jövőért együtt kell dolgozni

– hangsúlyozta.

– Már-már megszokott, hogy sorban érkeznek a kihívások. A járvány és a forró, aszályos nyár csak két gond a sok közül. Sokkal nagyobb problémát jelent az, ahogyan az emberek egymáshoz viszonyulnak. Valószínűleg a bezártság, illetve a korlátozások okozzák azt a feszültséget, ami országszerte jellemzővé válik. Tudomásul kell venni: a gyűlölet még nem épített semmit, csak az összefogás, a közösség érdekeinek előtérbe helyezése a járható út – foglalta össze az alapvető elvet.

Az önkormányzat a normatívák mellett a helyi adókból gazdálkodik, a befizetési hajlandóság viszont mindeddig igen alacsony volt Öcsödön.

A biztos alapokhoz szükségessé vált az elmaradt adók behajtása, mellyel erősödik a település anyagi helyzete. A hatékony működést a megfelelő jogi háttér hiányosságai is akadályozták. Az elmúlt évben a képviselő-testület és a hivatali dolgozók azon tevékenykedtek, hogy egységes szerkezetbe foglalják és biztos jogi alapra helyezzék a hivatal tevékenységét.

A közmeghallgatáson szó esett az elmúlt időszakban történt átalakításokról. Elkezdődött a községgondnokság átszervezése, mely a későbbiekben saját karbantartási feladatok mellett szabad kapacitásában képes más munkát is vállalni. Mint mindenhol, ezen a területen is gondot jelent a munkaerőhiány.

A község első embere kiemelte: hiába keresett embereket a településről, senki sem jelentkezett munkára.

– Elsősorban mindenkinek saját magának kell a megélhetésért tennie. Természetesen lesznek olyan esetek, amikor a hivatalnak kell segítséget nyújtania, de ez nem azt jelenti, hogy ezért cserébe nem kell tenni semmit. A gyermekek ingyenes étkezése, az iskolai könyvcsomagok, tanszerek mind-mind ennek a segítségnek a formái – sorolta.

Soha Attila polgármester néhány jelenleg is zajló fejlesztésről szintén beszélt.

– Megkezdődött a Veresházi út garanciális felújítása, ami a korábbi beruházás hibáit kijavítva, közel százmillió forintba kerül. Az útburkolat rendbe tételével egyidejűleg a községgondnokság emberei a fáktól is megtisztítják az út melletti árkot négy méter szélességben, hogy a mezőgazdasági gépek is használni tudják – számolt be a folyamatról.

Az önkormányzati földterületek értékesítéséből származó bevétel egy részéből a település sáros útjainak – amilyen például az Árpád – alapot készítenek, hiszen több szakasz is szinte járhatatlan esős időben.

– Sajnos hiába pályáztunk, nem nyertünk támogatást rá. Minden utcára nem lesz elegendő az anyagi forrásunk, de bízom benne, hogy a most kiírt TOP erre is megoldást nyújthat – mutatott előre.

A kérdések során a pénzügyi tartalék kérdése is előtérbe került,

melyre válaszként Soha Attila polgármester elmondta: a település képes arra, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén fizetni tudjon, hiszen nőttek a tartalékai.

Az ünnepig rendbe szedik a temetőt is

A közvilágítás bővítésének ügyében is tárgyalások zajlanak, a tervek az Izbéki-féle temetőtől a kanyarig tartó szakaszt érintenék. Ott az átkelés is életveszélyes, a jövőbeni kerékpárút tervezésekor a Kossuth Lajos útnál jelölnének ki gyalogátkelőt.

– A községgondnokság októberi feladatai a temető rendbe tétele, a parkolók elkészítése, a főbb utak sármentesítése és az aljnövényzet kiirtása, hogy az öcsödiek méltón fogadhassák a hazalátogatókat – részletezte Soha Attila polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában