Vágó Pál

2021.10.17. 17:00

A magyar történelmi festészet nagy alakjára emlékeztek Jászapátin

Vágó Pál 1928. október 15-én hunyt el, életének hetvenötödik évében.

Szoljon.hu

Fotó: Illés Anita

Vágó Pál festőművészre emlékeztek halálának 93. évfordulóján Jászapátin.

Egykori szülőházában, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény udvarán rendezett ünnepségen Csintalan Dóra a Városi Könyvtár és Művelődési Központ vezetője méltatta az alkotó munkásságát, máig ható szellemiségét. Nagyszerű alkotásai között kiemelte a Jár a baba, a Menekülők, a Magyarok Kijev előtt, a Budavár bevétele 1849-ben, a Szegedi árvíz, A magyar huszárság diadalútja és a Feszty-körkép című műveket.

– Az idő múlik, ma már nincsenek közöttünk olyanok, akik személyesen ismerték volna a művészt, de a róla szóló történetek a korabeli sajtónak és a családi legendáriumoknak köszönhetően fennmaradtak. Vágó Pál 1928. október 15-én hunyt el, életének hetvenötödik évében, ravatala a Vágó-kertben, azaz a szülőháza és műterme udvarán volt felállítva. Élete ott ért véget, ahonnan egykor elindult – emlékezett vissza az intézményvezető.

Vágó Pál
Fotó: Illés Anita

A műsorban népdalokkal közreműködött Bíró-Sipos Karina és a Jászapáti Városi Vegyeskar. Az ünnepség végén az önkormányzat, az intézmények, civil szervezetek, pártok képviselői a gyűjtemény falán található emléktáblánál koszorúkat helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában