RÁKÓCZIFALVA

2021.10.06. 07:00

Bemutatta új, Trianonról szóló kötetét Szíki Károly

Magyar Szabadságharcok Házát hoz létre Rákóczifalván a Kuruc Hagyományőrző Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ennek lényege, hogy az egyesület székhelyét átalakítva, teret biztosítsanak három szabadságharc emlékeinek, illetve a hozzájuk kapcsolódó programok megtartására.

Kovács Berta

A rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület egyik tagja, Balogh Ferenc (balra) beszélget Szíki Károllyal a könyvbemutatón

Forrás: Beküldött fotó

Terenyei Attila, az egyesület elnöke hangsúlyozta: székhelyük egy büszkeségpont a településen, és az a céljuk, hogy a Rákóczi-szabadságharc mellett az 1848-as forradalomnak és az 1956-os eseményeknek egyaránt emléket állítsanak.

– A kivitelezés még tart, azonban a projekthez kapcsolódó programok már elkezdődtek – számolt be róla az egyesület elnöke.

A legelső eseményt a minap tartották a helyszínen, amikor is Szíki Károly Trianon–Halálbéke című könyvét mutatták be az érdeklődőknek.

A megjelenteket dr. Túróczi Imre polgármester és a díszegyenruhába öltözött Bacsó Ernő, a Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség tábornagya köszöntötte. Az eseményre ellátogattak a besenyszögi Ringó Rokolya Népdalkör tagjai, továbbá Sülyi Károly operett- és nótaénekes, akik a helyi Kuruc Hagyományőrző Egyesület Népzenei Együttesével közösen léptek fel, ezzel is színesítve a találkozót.

A tiszaföldvári származású Szíki Károly a Trianon–Halálbéke című könyvével együtt ismertette Az elsáncolt falu című kötetét is, melyben e tájegység múltját dolgozta fel. Ezt követően dr. Túróczi Imre polgármesternek és Terenyei Attilának átadta azokat a kis üvegcséket, melyek a mezőkövesdi Kiss Mátyás népművész által hatvannégy vármegyében gyűjtött földet tartalmazzák.

A rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület egyik tagja, Balogh Ferenc (balra) beszélget Szíki Károllyal a könyvbemutatón
Fotó: Beküldött fotó

A hagyományőrző egyesület Trianon Árnyékában című kiadványát is e találkozón ismerhették meg a résztvevők. Ebben a trianoni békediktátum rövid ismertetése mellett a szerződéskötés századik évfordulója kapcsán szervezett határon túli programokról, rendezvényekről olvashatnak az érdeklődők.

E jól sikerült eseményt követően már a következő, október 23-ára tervezett programra készül az egyesület. Terenyei Attila elmondta: a Magyar Szabadságharcok Háza addigra még nem fog elkészülni, így az átadót jövőre, egy szintén kiemelt ünnephez kötődően szeretnék megtartani, méghozzá március 15-én.

Kutatják a néhai Rákóczi-kastély épületének maradványait is

A Szabadságharcok Háza programjaihoz kapcsolódik a rákóczifalvi Rákóczi-kastély kutatása, Kövér László országgyűlési elnök fővédnökségével. Ennek apropóján a kastély épületének néhány fennmaradt darabját a helyi értékőrző Antóni Szabolcs felajánlotta a Szabadságharcok Háza javára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában