Galériával

2021.10.26. 17:50

Emlékoszlopot állítottak a szalóki gondozási központ évfordulójára

Tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését a Sarepta Gondozási Központ a Tisza-tó parti kisvárosban. A kerek évforduló örömére ünnepséget szerveztek október 25-én, a központ udvarán pedig egy kun emlékoszlopot is felavattak, jelezve: ez fontos mérföldkő az intézmény életében.

Ujvári László

– Ez a gondozási központ a református egyháznak egy erőn felüli vállalása, melyet akkor hívtak életre, mikor a gazdasági válság nehezítette a körülményeket – idézte fel a 2009-es kezdeteket beszédében dr. Fazekas Sándor kormánybiztos, országgyűlési képviselő.

– Az elmúlt évtized eredményes működése a bizonyítéka annak, hogy jó döntés volt a központ létrehozása, egy hiánypótló, értékes vállalás. Egy biztos pont azok számára, akik az intézmény falai között leltek egészségügyi és lelki támaszra. Fontos, hogy a jövőben folytatódjon ez a munka – fogalmazott a honatya.

Az ünnepségen Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese tolmácsolta dr. Fekete Károlynak, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének gondolatait és jókívánságait. A karcagi esperes rámutatott: az intézményben zajló munkában az isteni gondviselés érhető tetten, hiszen minden elvégzett szeretetszolgálat mögött Isten elhívása, megbízása húzódik meg.

A központ létrehozásának körülményeit, hosszú és megpróbáltatásokkal tarkított útját idézte fel beszédében Nagy Kálmán, a fenntartó Kunhegyesi Református Egyházközség elnök-lelkésze. Hangsúlyozta, mélyponton voltak a kiegészítő támogatások, lét-nem lét határán egyensúlyoztak az egyházi fenntartású szociális intézmények, mikor felkérést kaptak az abádszalóki idősgondozás átvételére és működtetésére. Minden kezdeti nehézség ellenére azonban eredményes évtizedet tudhatnak maguk mögött, amelyhez elengedhetetlen a központ dolgozóinak áldozatos munkája.

A gondozottak és a gondozók közös műsora után leplezték le a kunhegyesi fafaragó, Király Ferenc által készített kun emlékoszlopot, mely a gondozási központ előkertjében kapott helyet. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere méltatta a központban zajló munkát, majd Boda Mihály történelemtanár mondott avatóbeszédet, végül Magyar György, kunhegyesi iskolaigazgató szavalta el a Magyarország Alaptörvényében rögzített nemzeti hitvallást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában