jászapáti

2021.10.11. 19:58

Hiánypótló könyv jelent meg a szociálpolitikai programról

Személyes emlékei vezették dr. Suba Györgyné Kocsis Juliannát, hogy feldolgozza az Országos Nép- és Családvédelmi Alap, az ONCSA áldásos tevékenységét a Jászságban. Az 1940-es évek elején bevezetett komplex szociálpolitikai programról szól a Jászságért díjas helytörténész újabb könyve, melyet a napokban mutattak be Jászapátin. Különleges a munkája, hiszen az ONCSA országos, illetve helyi történetéről eddig még nem készült átfogó kiadvány.

Illés Anita

Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna a könyvbemutatón

Fotó: Pesti József

Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna nyugalmazott népművelő, ­helytörténeti kutató a jászapáti ONCSA-telepen nőtt fel, ezért lelkileg nagyon azonosult a témával. 2020-ban jelent meg Az ONCSA áldásos tevékenysége a Jászságban című könyve, de bemutatóját a járvány miatt többször elhalasztották.

A napokban végre a jászapáti városi könyvtárban a nagyközönség is megismerhette a térség múltjának egy olyan szeletét, melyre mások nem figyeltek fel.

Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna a könyvbemutatón
Fotó: Pesti József

A kötetet dr. Dobos ­László, a Jászok Egyesülete elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

– A munka legfontosabb értéke, hogy adatgazdag és mégis olvasmányos, egyszerre van benne a szakértelem és érzelmi többlet. Ebben a témában sem országosan, sem területileg érdemi publikáció még nem született. Úgy tűnik, hogy jóvátétel is ez a könyv, a szociális munkát támogató és végző közigazgatási tisztségviselők tekintetében – emelte ki dr. Dobos László.

Történelmi kitekintőjében szólt arról, hogy az első világháború és Trianon csapásai alatt Magyarország összeomlott, a világgazdasági válság és a második világháború anyagi válságba sodorta a magyar társadalom alsóbb rétegeit. De voltak olyan államférfiak, akik a nehéz időkben is talpra állították a nemzetet.

A rászorulók megsegítéséhez gazdasági és szociális intézkedésekre volt szükség. Ilyen volt az Országos Nép- és Családvédelmi Alap, melyet 1940-ben hoztak létre a legszegényebb családok megsegítésére, életkörülményeik javítására.

Feladata volt a sokgyermekes családok gazdasági, erkölcsi és szellemi felemelése, intézményes támogatása és a gyermekvédelem ellátása. 1941 és 1943 között típusterv alapján mintegy tizenkétezer lakást építettek a rászoruló családoknak. Több ezer család jutott hosszú lejáratú kölcsönökhöz, földhöz és a gazdálkodáshoz szükséges állatállományhoz. A juttatásban részesülőktől elvárták az aktív, személyes közreműködést, így önmagukon is igyekeztek segíteni.

– Harmincéves kamatmentes hitelt kaptunk, ami óriási segítség volt a második világháború idején. Tizenkétezer házat építettek, a szociálpolitikai program legalább százezer embert érintett – emelte ki dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna.

Könyvében röviden feltárja a szociálpolitika intézményeinek kiépülését Magyarországon és a Jászságban,

bemutatja a különböző szociális lakásprogramokat és részletesen ismerteti az ONCSA történetének országos és helyi vonatkozásait. Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Portelek, Jászkisér és Jászladány élt a kezdeményezés nyújtotta házépítési lehetőségekkel. Ennek köszönhetően száztizenhárom ONCSA-ház épült a Jászságban, és közel nyolcszáz gyermek életkörülményeit javították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában