JÁSZBOLDOGHÁZA

2021.10.19. 17:28

Húsz éve a közösség erejére alapozva vezeti szülőfaluját

Szülőfaluja szolgálatát igazi hivatásnak tekinti Szűcs Lajos Jászboldogháza első embere, akit idén Év polgármestere díjjal tüntettek ki. Közel húsz éve irányítja az alig több mint ezerhatszáz lelkes kistelepülést. A vidéki élet szerelmese, lokálpatriótaként a helyi értékeken, közösségi összefogáson alapuló településfejlesztést tartja elsődlegesnek. Beszélgetésünk során azt is elárulta, miért lehet vonzó a falu a családok számára.

Illés Anita

Szűcs Lajos polgármester büszke a helyi közösségek közreműködésével elért eredményekre

Fotó: Illés Anita

– A megyei önkormányzat idén is átadta az Év polgármestere díjat. A Jászságból ön lett a kiválasztott. Minek tulajdonítja a sikert?

– Nem tudtam a jelölésről, ezért meglepett a díj, de természetesen örültem neki. Úgy gondolom, ez az elismerés húsz év kitartó csapatmunkájának az eredménye. Nemcsak nekem szól, hanem nagyon sokaknak. A közös siker a képviselő-testület, a települést szolgáló intézmények, a falut élhetőbbé tevő lakosok és civil szervezetek, valamint vállalkozások érdeme.

– Nagyon fiatalon, huszonhárom évesen került a polgármesteri székbe 2002-ben. Mi vonzotta a közéleti pályára?

– Jelenleg az ötödik választási ciklusomat töltöm. Első alkalommal, húsz évvel ezelőtt a lakosok ösztönzésére indultam el az önkormányzati választáson. A településfejlesztés egyébként nem állt távol tőlem, hiszen korábban rövid ideig a polgármesteri hivatalban dolgoztam műszaki területen, és pályázatírással foglalkoztam. A polgármesteri munka számomra szülőfalum, a helyi közösségek szolgálatát jelenti, mely hivatásommá vált, és meghatározza az életemet. Hálás vagyok a családomnak, hogy elfogadják ezt, és segítik a munkámat. Megértik, hogy a település az első, az időbeosztásomat ehhez kell igazítani. Az elmúlt két évtized sok kihívást, küzdelmet hozott a község életében, de úgy gondolom, hogy eredményeinkre büszkék lehetünk.

– Említene ezek közül néhányat? Mire a legbüszkébb?

– Egyik fontos célkitűzésem volt a strandfürdő megtartása és felújítása, ami végül 2010-ben valósult meg. Napjainkban a gyerekek kedvelt táborozóhelye, folyamatosan a fejlesztésén dolgozunk. Hamarosan új turisztikai attrakcióval bővül a létesítmény. Egy pályázatnak köszönhetően a strand mellett a Jászság élővilágát bemutató, modern látogatóközpontot alakítunk ki. Óriási kihívást jelentett a település elérhetőségének javítása, ám ebben is történt előrelépés. 2013-ban felújítottuk a Jászboldogháza–Jánoshida összekötő utat, illetve a MÁV segítségével a tömegközlekedés is javult. Sokat dolgoztunk annak érdekében, hogy erősödjön a település megtartó képessége. A kormány családtámogatási politikájával összhangban olyan önkormányzati intézkedéseket hoztunk, melyek eredményeként sikerült megállítani a falu elöregedését.

Jelentősen emelkedett a gyermeklétszám, ami úgy gondolom, hogy előremutató a jövőnk szempontjából.

– Lehetőségeinkhez mérten támogatjuk a fiatalok helyben maradását, és otthonteremtési támogatást biztosítunk a letelepülni vágyó fiataloknak. A település nyugalma, a jó közbiztonság szintén vonzó a családok számára, és fejlesztéseinkkel is igyekszünk kiszolgálni igényeiket. 2019-ben elnyertük az UNICEF Magyarország Gyerekbarát Település címet. A legkisebbek a közelmúltban birtokba vették az új minibölcsődét, fejlesztettük a védőnői szolgálatot és a közösségi tereket. Célunk, hogy biztonságos életfeltételeket, jobb körülményeket teremtsünk az itt élőknek. Nemrégiben átadtuk többek között az új piaccsarnokot és a kempingfejlesztést. Folyamatban van a község belvízelvezető rendszerének rekonstrukciója, amely mintegy kétszázmillió forint pályázati támogatásból valósul meg.

Szűcs Lajos polgármester büszke a helyi közösségek közreműködésével elért eredményekre
Fotó: Illés Anita

– Tekintsünk egy kicsit a jövőbe. Milyennek szeretné látni a falut öt vagy akár tíz év múlva?

– Bízom benne, hogy akkor újabb fejlesztésekről tudok majd beszámolni, melyek a lakosok mindennapjait szolgálják. Elsősorban a település közterületeinek megújítására gondolok, de szeretnénk létrehozni egy sport- és szabadidőparkot is. Ezenkívül a művelődési ház felújítása is a terveink között szerepel. Olyan települést szeretnénk továbbálmodni, ahol mindenki otthon érzi magát, nyugalomban és békességben élhet.

– Minden bizonnyal kevés szabadideje van. Hogyan kapcsolódik ki? Mi az, ami feltölti?

– Valóban kevés a szabadidőm, nagyon be kell osztanom minden percemet. A polgármesteri teendők mellett mezőgazdasággal, építőiparral is foglalkozom. Szabadidőmet a családommal töltöm. A természet közelsége feltölt, feleségemmel és két gyermekemmel nagyon szeretünk kirándulni, kerékpározni és túrázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában