Tanfolyam

2021.10.19. 07:25

Katonai megfigyelők tréningeztek a szolnoki kiképző központban

A paletta ezúttal is színes volt, a tizennégy nemzet részvételével szeptember 20-án kezdődött tanfolyam hallgatói közül tizennyolcan külföldről érkeztek.

Mészáros Géza

A szolnoki Béketámogató Kiképző Központ légifelderítő gyakorlatot tartott.

Fotó: Nagy Balazs

Befejeződött az MH Béketámogató Kiképző Központban zajló 39. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A hallgatók képzése egy kétnapos zárógyakorlatban teljesedett ki: Szolnok–Szászberek–Besenyszög térségében egy fiktív műveleti területen hajtottak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyaltak a „szemben álló felek” képviselőivel és a „helyi elöljárókkal”.

Feladatuk volt többek között egy „menekülttábor” körüli konfliktus kezelése: egy táborlakó kezében felrobbant egy gránát, amit azért szedett össze, mert az elterjedt hírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért. A megfigyelőknek emellett egy baleset kapcsán egyeztetniük kellett a település polgármesterével: az ENSZ-járőrök által elkövetett károkozások ellentételezéséről kellett tárgyalást folytatni.

A paletta ezúttal is színes volt, a tizennégy nemzet részvételével szeptember 20-án kezdődött tanfolyam hallgatói közül tizennyolcan külföldről érkeztek. A Banglades, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Grúzia, Kazahsztán, Montenegró, Németország, Pakisztán, Portugália, Szlovákia, Ukrajna, valamint Zambia által delegált felkészülők mellett ugyanakkor hét magyar katona is részt vett a képzésen.

A tanfolyam tízfős nemzetközi oktatói csoportjába Ausztriából, Bosznia-Herceg­o­vi­nából, Ghánából, Horvátországból, Németországból és Szerbiából érkeztek.

A háromhetes felkészítés résztvevői már át is vették a képzésről szóló oklevelüket. A rendezvényen a hallgatók és az oktatók, valamint a központ személyi állománya mellett jelen volt Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok, helyőrségparancsnok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka. A tanfolyamot sikeresen elvégzők lehetőséget kapnak arra, hogy katonai megfigyelői missziókban szolgálatot teljesítsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában