Program

2021.10.28. 06:58

Mentorok segítenek a kisgyermekek mindennapjaiban Tiszaburán

Tiszaburán is elindult a Fókuszban a gyermek program.

Molnár-Révész Erika

Penti Szandra (balra) és Lévai Katalin, a Fókuszban a gyermek program családmentorai lapunknak megmutatták azon babadobozok egyikét, amihez hasonlót immáron minden újszülött kap a településen

Fotó: Nagy Balázs

Az ország hatvanhat legszegényebb településén, megyénkben Tiszaburán és Tiszabőn rajtolt el idén a Fókuszban a gyermek elnevezésű program, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat indított több egyházi konzorciumi partnerrel együtt a hároméves kor alatti gyermekek egészséges és biztonságos fejlődésének érdekében.

– Heten dolgoznak az irodában, vannak négy és nyolc órában foglalkoztatott családmentoraink is. Fejenként negyven gyermek tartozik hozzájuk, plusz a kismamák – mutatta be a tiszaburai Fókuszban a gyermek program csapatát Gorzás Szilvia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa – a településen ő fogja össze a családmentorokat. Az irodában mindig nagy a sürgés-forgás, a mentorok folyamatosan intézkednek, ugyanis napi kapcsolatban állnak a családokkal.

– Közben szorosan együttműködnek a védőnőkkel, a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel is. A kismamák a védőnői útmutatások szerint magzatvédő vitamint kapnak. Ha pedig bármiben segítségre van szükségük, akár a terhességgondozás során kell időpontot kérniük, akár az orvoshoz kell eljutniuk, bátran kereshetik a mentorokat. Később, a baba ellátásával kapcsolatos feladatokban is segítünk – árulta el Szilvia a napi tevékenységük kapcsán.

Penti Szandra (balra) és Lévai Katalin, a Fókuszban a gyermek program családmentorai hírportálunknak megmutatták azon babadobozok egyikét, amihez hasonlót immáron minden újszülött kap a településen
Fotó: Nagy Balázs

Mikor újszülött érkezik egy programban részt vevő családba, babadobozt kapnak, amiben pelenka, nedves törlőkendő, kis edények, cumisüveg, de még falióra is van. Emellett az iroda raktárában színes babakádak is sorakoznak, és ahol szükséges, oda kiságy is jut.

A Fókuszban a gyermek program idén januárban indult, és hatvanhat felzárkózó települést érint annak érdekében, hogy a hároméves kor alatti gyermekek számára biztosítsa az egészséges és kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges körülményeket.

A program nemcsak a gyermekekre fókuszál, a családdal, a rokonsággal és a lakókörnyezettel is egyaránt foglalkozik. A Fókuszban a gyermek projekt családmentorai 215 családdal tartják a kapcsolatot, és 250 hároméves kor alatti kisgyermek fejlődését kísérik figyelemmel. A mozgásfejlesztő szakemberek például megmutatják a szülőknek azt, hogyan kell tornáztatni a gyerekeket, és hogyan kell úgy játszani velük, hogy fejlődésük elindulhasson.

A szülőket is várják a foglalkozásokra

A Fókuszban a gyermek projekt munkatársai szorosan együttműködnek a Biztos Kezdet Gyermekházzal is, ahol a szülőkkel együtt fogadják a hároméves kor alatti gyermekeket.

– Jelenleg tizennégy család van a rendszerünkben, a megjelentek létszáma naponta változik. A gyermekház célja, hogy tiszta, füstmentes környezetet biztosítson a gyermekek számára, és hogy segítsük a szülőket a gyermekgondozásban. Itt lehetőséget kapnak a mozgásfejlődés kibontakoztatására, a kúszás-mászás elsajátítására. Ha nem indul be magától a folyamat, gyógypedagógusok segítenek. Emellett sok egyéb program várja az érkezőket – mondta a helyszínen a Biztos Kezdet Gyermekházról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában