jászkunság

2021.11.28. 11:28

A környezettudatos vásárlás a kulcsa, hogy igazán zöld legyen az otthonunk

A fenntarthatóbb életmód felé vezető út sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, mindössze egy kis tájékozottság, tudatosság szükséges hozzá. Néhány egyszerű lépéssel sokat tehetünk környezetünk megóvásáért, hiszen ma már rengeteg olyan termék áll rendelkezésünkre, melyek segítségével hulladékmentesebb otthont teremthetünk.

Köllő Judit

Mosódió a mosókapszula helyett: a mindennapokban is választhatunk környezettudatos, alternatív megoldásokat

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A mindennap használatos anyagok helyett számos környezetbarát alternatívát találhatunk.

Az energiatakarékos izzók használatával, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a házi készítésű tisztítószerekkel és egy kis további odafigyeléssel sokat tehetünk környezetünkért. Így gondolkodik Zsolnai Bianka munka- és környezetvédelmi koordinátor is.

– Sokan abban a tévhitben élnek, hogy egyéni tevékenységeik nem elegendők ehhez, azonban ha mindenki csak a saját otthonában próbálná meg minimalizálni a környezet terhelését, jóval élhetőbb közegben létezhetnénk – hangsúlyozta a szakember. – A globális probléma megoldását lokálisan kell kezdeni kis odafigyeléssel, például könnyen alkalmazható praktikákkal.

Olyan apró mozzanatokról van szó, mint például a használt ruhák vásárlása, vagy lebomló mosogatószivacs beszerzése.

És akkor még nem beszéltünk a pamut sminklemosó korongról vagy a mosódió használatáról. Jó megoldás lehet a szilárd samponok vagy szappanok használata is, mellyel nagymértékben hozzájárulhatunk környezetünk tisztulásához.

– A környezetvédelem elsősorban a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, hiszen minden egyéb hulladék a szemétégetőbe kerül, ami ezáltal a levegőbe jut – magyarázta Zsolnai Bianka. – A szelektívhulladék-gyűjtőkből kikerülő anyagokat pedig újra felhasználhatjuk – ilyenek például a PET-palackok.

Könnyen készíthetünk például környezettudatos mosószert is egy kis mosószappan-reszelék, illetve mosószóda, valamint némi illóolaj segítségével, melyet akár befőttesüvegben is tárolhatunk.

– Minden fejben dől el, hiszen tényleg olyan apró dolgokról van szó, mint az energiatakarékos izzók használata, vagy hogy vákuumos, előre csomagolt felvágottak, húsok megvásárlása helyett hentesboltba járjunk – tért ki a részletekre a szakember.

Varga Vivien, az NHSZ Zounok Zrt. kommunikációs munkatársa hangsúlyozta, a tudatos vásárlás a kulcsa környezetünk védelmének, hiszen olyan termékeket érdemes választanunk, melyek hosszú távon megoldást jelentenek erre a problémakörre.

– A környezettudatosság sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk egyénileg is környezetünkért – jelentette ki Varga Vivien. – Mára számos olyan termékkel találkozhatunk az üzletek polcain, melyek újrahasznosított anyagokból készülnek. Létezik például olyan márka, ami kisebb kiszerelésű, koncentráltabb termékeket dobott piacra annak érdekében, hogy kevesebb hul­ladékot termeljen. Törekedjünk a családi kiszerelésű termékek beszerzésére, a minél kevesebb csomagolóanyag felhasználására, az újrahasznosított termékek vásárlására, illetve a házilag készített tisztítószerek, élelmiszerek készítésére! Ezek ugyanis hosszabb távon olcsóbbak, illetve sokkal kevesebb káros anyagot viszünk be általuk a szervezetünkbe – tette hozzá a szolnoki szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában