közlekedés

2021.11.30. 12:44

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre, Szolnokra is jut belőle

Szolnokon tíz tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba 2022-ben.

Szoljon.hu

Forrás: HUMDA

Fotó: SOMOGYI LAJOS

Több városban – köztük Szolnokon – közlekedik majd az a hatvan új elektromos meghajtású autóbusz, amelyeket a városok összesen 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be 2022-ben. Erről írt alá megállapodást a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. alkotta konzorcium a Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel – jelezte közleményében az ügynökség.

Mint írják, az ügynökség és a Volánbusz által aláírt támogatási szerződés értelmében a már leszállított buszokon kívül a következő hónapokban Győrben tizenhárom, Székesfehérváron tizenkettő, Zalaegerszegen tizenegy, Szolnokon tíz, Szegeden nyolc, Egerben pedig hat tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba 2022 során. A hatvan elektromos busz és a hozzájuk kapcsolódó töltők összesen 11,5 milliárd forintba kerül, melyből a Zöld Busz Program mintegy 8,6 milliárd forint támogatást biztosít a Volánbusz konzorciumának.

– A Volánbusszal kötött megállapodás értelmében a fővárosi agglomeráción túl hat megyeszékhelyre jutnak el az elektromos autóbuszok, de itt nem álltunk meg: további szolgáltatókkal is kötöttünk támogatási szerződéseket, amelyek értelmében még huszonhét jármű járul majd hozzá a hazai zöld fordulathoz. Ez így összesen százhuszonhét zöld járművet jelent a magyarországi tömegközlekedésben a HUMDA Zöld Busz Programnak köszönhetően. A teljes projekt értéke 24,59 milliárd forint, melyből a pályázó tömegközlekedési szolgáltatók 18,37 milliárd forint támogatást kapnak – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában