Szilveszter

2021.12.31. 14:28

A családi, baráti kapcsolatokat erősítve búcsúztatják az óévet a Jászkunságban

Idén sok helyen elmaradnak az év végi városi ünnepségek, de szűkebb körű összejöveteleket azért tartanak a családok, baráti társaságok. S bár az évbúcsúztató a lakomázásról, a hangos mulatságról szól, sokan otthon, csendes környezetben köszönnek el a 2021-es esztendőtől.

Munkatársainktól

A szolnoki Ábel család apróságai – Ádám (balra), Gergő és Alíz – társasjátékcsatára hívják majd szüleiket szilveszter este

Forrás: Beküldött fotó

Egy jó szilveszte­ri buli „kellékei”: zene, móka, kacagás, tűzijáték, virsli, lencse és pezsgő. Ezekkel garantáltan jó hangulatban telik az év utolsó napja. Idén kis­sé „csendesebb” a december 31-e, sokan családi körben ünnepelnek.

Odahaza, közösen várják majd pénteken az éjfélt

– Itthon töltjük a szilvesztert. Három gyerkőcünk van, így „elmenős” bulit nem is nagyon tervezünk már jó pár éve. Most majd eljön hozzánk néhány rokonunk és barátunk, beszélgetünk, zenét hallgatunk, társasozunk a gyerekekkel – mondta el Gönczi-Nagy Jusztina. A besenyszögi családanya ter­mészetesen finomságokkal is készül a vendégeknek. 

– Pogácsát készítek, az általában mindig kerül az asztalra. És úgy tervezem, hogy hot-dog kiflit sütök, veszünk virslit és hot-dog lesz a „menü”, az a gyerekeknek biztosan bejön majd. Mellé lesz valamilyen saláta is, különlegességként pedig töltött fürj készül. Ha a férjem is úgy dönt, hogy beszáll a sütésbe-főzésbe, akkor ő csülköt süt majd kemencében – sorolta az ínycsiklandó ételsort a fiatal édesanya. 

Hozzájuk hasonlóan otthon búcsúztatja az évet a szolnoki Ábel család is, ám ők szűk körben.

– A férjem az év utolsó napján általában dolgozik a zenekarával, ilyenkor én a három gyerekkel itthon „bulizom”. Idén azonban lemondták a fellépésüket, így most ő is itthon lesz velünk – mondta el Ábelné Balogh Éva. – Bízunk benne, nem lesz eső szilveszterkor, hogy napközben tudjunk egy nagyot sétálni. A tervek szerint meglátogatjuk a mamákat is, aztán délután sütit sütünk közösen. A menü is összeállt már, franciasaláta, lila hagymás krumplisaláta lesz, amit a gyerekek imádnak, mellé sonkatekercs, kaszinótojás és persze a virsli sem marad el. Az újévi lencsét is megfőzzük 31-én, füstölt húsos leves készül belőle. Szilveszter este pedig az evés-ivás „szüneteiben” játszunk, zenélünk kifáradásig, vagy éppen pezsgőbontásig. Utána pedig remélem, jó nagyot alszunk és pihenünk – tette hozzá mosolyogva az édesanya. 

Külföldi túrázással zárja le az elmúlt tizenkét hónapot

A szolnoki Suri Márta az otthontól távol búcsúztatja el a 2021-es, számára nem könnyű esztendőt.

– Nemrégiben veszítettem el az édesanyámat, ez az év számomra rossz emlékű marad. A munkában is sok megpróbáltatás volt, így úgy döntöttem, rám fér a kikapcsolódás, kimozdulás – meséli a középkorú hölgy. Márta és párja egy baráti társasághoz csatlakozik, s együtt egészen Olaszországig utaznak. – Bariban béreltünk szállást, ahol aktívan töltjük az időt, bakancsot húzunk és túrázunk. Az este csendesen, meghitt beszélgetéssel telik majd, és persze finom falatokkal búcsúzunk el az évtől, s reményekkel várjuk 2022-t – emelte ki. 

A madarászok ilyenkor is távcsövet ragadnak

Azok, akik egész évben aktívak és természetjárók voltak, a szilveszterre is szívesen szerveznek túrát. A megyebeli madarászok hűen kedvtelésükhöz, távcsövet ragadnak, és madárlesre indulnak az év utolsó napján.

– Mivel is búcsúztathatnák a Szolnok környéki madárbarátok az évet, mint egy jó kis madárlessel! Néhányan úgy döntöttünk, hogy a megye egyik legkiválóbb helyszínére, a Tisza-tóhoz megyünk, és ismét megcsodáljuk az ottani gazdag állatvilágot – mondta el érdeklődésünkre Pálinkás Csaba. 

Egy évbúcsúztató madarászat is különleges program lehet

Forrás: Tiszavilág Ökotúrák

A Magyar Madártani Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnöke elárulta, hogy a téli madárvendégek megtekintése mellett természetesen jut idő egy kis eszmecserére, a koccintás sem marad el, s közben terveznek, a jövőbe néznek.

– Csapatunk nagyon elhivatott a természetvédelem iránt, kiemelten fontosnak tartjuk a madárvilág megismertetését. A jövő évben is azon dolgozunk majd, hogy a jövő generációi, a gyerekek láthassák és megértsék tollas barátaink életét – hangsúlyozta az amolyan újévi fogadalomként is helytálló terveket Csaba. 

A közbiztonság javítását segítik a bevételből

A Jászdózsai Polgárőr Egyesületnél már hagyomány, hogy szilveszteri bulival búcsúztatják az óévet. Tavaly a járványügyi korlátozások miatt nem szervezhették meg a rendezvényt. Idén újra lesz összejövetel, bár a szervezés a koronavírus miatt nehezebben ment, mint az elmúlt esztendőkben.

– Korábban szerveztünk már kétszáz fős szilveszteri bulit is. Ehhez képest most családias hangulatban, mintegy hatvan fővel búcsúztatjuk az évet december 31-én – mondta el érdeklődésünkre Somodi Tiborné polgárőr, a rendezvény egyik szervezője. A bulinak a Petőfi Sándor Közösségi Színtér ad helyet. A rendezvény a szórakozáson túl jótékonysági célokat is szolgál, bevételét a település közbiztonságának javításával kapcsolatos kiadásokra fordítja a polgárőrség.

Ezúttal nem vállaltak fellépést

Karcagi-Nagy Zoltán nagy örömmel zárja az esztendőt. A karcagi nótaénekes családjára december 27-én kimondhatatlan boldogság köszöntött. – Megszületett harmadik unokám, Luca, így nem kérdés, mennyire boldogan zárul számomra az esztendő. Szilveszterkor pedig a családommal egy baráti társaságban ünneplünk, ahol a feleségeink gondoskodnak majd a finom ételekről, süteményekről, így lesz töltött káposzta, rétes, virsli és lencse is. Szilveszterkor most nem vállaltunk fellépést a testvéremmel, Andyval, de januárban már több szereplésünk lesz közösen és önállóan is – mondta el a nótaénekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában