Ingyen lakhatás

2021.12.28. 06:50

A fiatalok megtartását célozza meg a fegyverneki bérlakás-program

Már legalább negyven fiatal életkezdését könnyítette meg a 2018-ban útjára indított Esély Otthon Fegyvernek elnevezésű program. Az önkormányzat összesen nyolc bérlakását újíttatta fel azzal a céllal, hogy két éven keresztül ingyen lakhatást biztosítson a 35 év alatti jelentkezőknek. Most hat lakásra ismét lehet pályázni.

Molnár-Révész Erika

Illusztrációfotó/Shutterstock

Folyamatosan érkeznek a pályázatok. Nagy az érdeklődés, főleg olyan fiatal párok részéről, akik szeretnének összeköltözni. Két éven keresztül csak a rezsit kell fizetniük a nyerteseknek, bérleti díj nincs.

–  Az ingatlan alapfelszereltséggel rendelkezik. A pályázat feltétele, hogy a jelentkező 35 éves, vagy az alatti legyen, és rendelkezzen munkahellyel. Az is fontos, hogy ne legyen a nevén saját ingatlan, illetve erkölcsi bizonyítvány bemutatására is szükség van. A kérelmeket január 15-ig lehet benyújtani. 

Szerintem egy fiatal párnak, akik el szeretnék kezdeni az életüket, ez egy kiváló lehetőség. Azt gondolom, sikeres a program, hiszen azok közül, akik ezekben a lakásokban éltek, egyetlen kivételtől eltekintve, mindenki Fegyverneken maradt, többeknek kisgyermeke született 

– sorolta a tapasztalatokat a programvezető. Mint mondta: a bérlők között volt rendőr, védőnő, közfoglalkoztatott és más egyéb foglalkozásúak is, de a hiányszakma pluszpontot jelent a pályázatnál. 

Ösztöndíjra pályázhatnak a hiányszakmát tanulók

Mint a legtöbb vidéki településen, így Fegyverneken is általánossá vált a szakemberhiány az utóbbi években. Ezért az Esély Otthon Fegyverneken belül különböző ösztöndíjprogramok is indultak. Az egyiket most újra meghirdették, melyre a 18 év feletti fiatalok jelentkezhetnek. 

– Sajnos ezt a korhatárt nem tudtuk levinni, pedig szerettük volna. Ez a támogatás azoknak járhat, akik hiányszakmát tanulnak OKJ-s képzésben, illetve közép- vagy főiskolán. Minimum hat, maximum huszonnégy hónapig adható. Fontos számunkra, hogy a fiatalok megfelelő szakmai ismerettel rendelkezzenek, mely később, a munkájuk során hasznossá válhat számukra. Célunk továbbá a még tanuló diákok támogatása is, remélve, hogy a tudásukat váro­sunkban kamatoztatják majd – mondta bizakodva Török Eszter, a program szakmai felelőse. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában