Jászkunság

2021.12.26. 08:50

Még mindig a járvány miatt kérnek a legtöbben lelki segítséget

Karácsonykor is működik az éjjel-nappal ingyenesen hívható 116-123-as lelki elsősegélynyújtó telefonszám, melynek egyik irodája Szolnokon található. A hívók leginkább még mindig a koronavírus járvány miatt keresik fel a segítőket, karácsonykor pedig legtöbben a veszteség és a magány érzése miatt tárcsázzák a vonalat.

Molnár-Révész Erika

Császiné Csáti Réka szerint a hívások tökéletesen tükrözik a társadalom lelkiállapotát a koronavírus-járvány ideje alatt

Forrás: Beküldött fotó

Az ország tizenhét helyén, köztük Szolnokon is csöröghet a telefon, amikor egy lelki krízisben szenvedő hívó a 116-123-as telefonszámot tárcsázza. Négy helyszínen, így a megyeszékhelyen található irodában is huszonnégy órás szolgálat működik.

– Ebben az évben november végéig csak a szolnoki szolgálat tizenegyezer hívást fogadott. Ez egy nagyon magas szám... – ismertette az idei év adatát Császiné Csáti Réka, a szolnoki irodát működtető Bizalom Mentálhigiénés Egyesület vezetője. 

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy év végére a Szolnokon kicsörgő hívások száma elérheti a tizenkétezret.

Öngyilkosság megelőzés, kríziskezelés, mentálhigiénés prevenció. Ezzel a hármas céllal jött létre Magyarországon ötven évvel ezelőtt a telefonos lelki elsősegélyszolgálat. Ebbe kapcsolódott be több, mint harminc éve a szolnoki iroda is.

– Érzelmi problémák, magány, generációk közötti konfliktusok, anyagi, egzisztenciális problémák – ezek szerepelnek leggyakrabban a hívások között. November elejétől egészen a karácsonyi ünnepkör végéig az érezhető, hogy előtérbe kerül a hívóknál a veszteség érzése, illetve a családon belüli kapcsolatok kiegyensúlyozatlansága. 

Tavaly a vírushelyzet megakadályozta hogy a családok együtt tudjanak ünnepelni, és ez az aggodalom a mai napig előtérbe kerül, hogy mivel teszek jót idősebb hozzátartozómnak, ha elmegyek hozzá, vagy ha nem. 

– Ez egyértelműen látszik a hívásokban. Az időseknél a magány érzése a jellemző, azon belül is az a fajta veszteség hogy egyedül tölti az ünnepeket, esetleg társ nélkül maradt, mert elveszítette a párját – mondta a szakember.

Ám mégsem az idősebbek telefonálnak leggyakrabban, hanem a középkorú, negyvenöt-hatvan év közötti lakosok és leginkább még mindig a koronavírus-járvány következményei miatt.

– A koronavírussal kapcsolatos hívások tökéletesen tükrözték a magyar társadalom lelkiállapotát a tavalyi évtől kezdve a mostani időszakig. Tavaly áprilisban, májusban hihetetlenül sok koronavírussal kapcsolatos hívás zúdult a lelkisegélyszolgálatra, rengeteg esetben fogalmazódott a félelem a jövővel kapcsolatban, hiszen egy teljesen új helyzettel szembesültünk. 

Nyáron csökkent, majd ősszel újra megsokszorozódott a hívások száma, hiszen például az online tanítás miatt a családon belüli konfliktusok újra felerősödtek. 

– Sokkal több családon belüli erőszak történt mint korábban. Jó lett volna ha erről már múlt időben tudnánk beszélni, de sajnos nem. Ezek az érzelmek napjainkban is ugyanúgy jellemzőek a hívásoknál. A félelem, a bizonytalanság érzése, az, hogy a járványnak mikor lesz már vége.

A középkorúak mellett nagyon idősek és egészen fiatalok, kiskamaszok is tárcsázzák a lelki elsősegélyt. Ők sokszor csak figyelemfelkeltés céljából hívják a vonalat, de előfordul az is, hogy családon belüli problémák miatt telefonálnak. Gyakran abban az esetben, ha egyedül maradnak otthon, vagy éjszaka félnek a sötétben. Ilyenkor megnyugtatja őket az emberi hang, az, hogy nincsenek egyedül. A lelki elsősegélyszolgálat munkatársa mindenkit arra biztat, hogy tárcsázza a vonalat ha úgy érzi, egyedül van, vagy lelki segítségre van szüksége.

– A 116-123-es szám azt a lehetőséget biztosítja, és karácsonykor is ezt tudjuk mondani, hogy ha nincs más a közelünkben, mi itt vagyunk, hívjanak minket! Biztosítani tudjuk azt a fajta pillanatnyi együttlétet, amit egy másik ember hangja adhat. Sokszor elég például a régi karácsonyok felidézése, mi pedig meg tudjuk erősíteni a hívót abban, hogy milyen hálásak lehetünk azért, hogy volt részünk jóban, szépségben. Ennél a szolgálatnál értő fülekre talál majd – hangsúlyozta a szakember.

Elismerték munkájukat

A lelki elsősegélynyújtó szolgálat irodáit minden településen más-más önkéntes szervezet működteti. Szolnokon ez a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület, melynek kiemelkedő munkáját nemrég, december hatodikán ismerték el a megyeházán az Önkéntes tevékenységért – díjjal. Az elismerésre a város terjesztette fel a szervezetet.

– Ez egy óriási elismerés volt számunkra. Mivel a tagjaink, a hívásokat fogadó önkéntesek anonimok, így személyenként nem, de az egyesületünk munkáját díjazni tudta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház – mondta Császiné Csáti Réka, a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában