Visszatekintés

2022.01.13. 11:25

A szolnoki polgárőrök munkáját is befolyásolta a járvány

Kihívásokkal teli, de sikeres esztendő áll a megyeszékhely polgárőrei mögött, akik a rendkívüli időkben is az emberek biztonságát szolgálták. A Szolnok Városi Polgárőr Egyesület tavalyi évéről a jelenlegi elnök, Jóvér Zoltán beszélt hírportálunknak.

Czakó Nóra

Dr. Hanga Valéria és Zölei Istvánné polgárőrök Jóvér Zoltán városi parancsnok társaságában

Fotó: Mészáros János

– Egy nagyon szomorú eseménnyel kezdődött a tavalyi év a Szolnok Városi Polgárőr Egyesület számára. Az akkori elnök ugyanis elhunyt – emlékezett vissza Jóvér Zoltán

– Így tisztújító közgyűlést kellett tartanunk, de erre a járványhelyzet miatt csak májusban kerülhetett sor. Akkor új titkára és gazdasági vezetője lett az egyesületnek, új felügyelőbizottságot hoztunk létre és engem választottak meg a vezetőnek. 

Az új elnökségnek át kellett tekintenie az elmúlt időszakot, illetve az ebben az évben előttünk álló feladatokat, folyamatban lévő és intézkedést igénylő ügyeket 

– fejtette ki az elnök.

Jelentős költségekkel járt tavaly az egyesület két terepjárójának javíttatása, hiszen az egyik hét, a másik pedig már huszonhárom éves. Emellett új egyenruhák beszerzésére is szükség volt, amire ősszel került sor. Tavaly eszközök, gépjármű, illetve gumiabroncsok beszerzésére is nyújtott be pályázatokat az egyesület, de sajnos ezeken nem kaptak támogatást. A szintén 2021-ben, a működési támogatás elnyerése benyújtott pályázat azonban még nem zárult le.

– A Zöldfa úton található egy önkormányzati ingatlan, amit az egyesületünk használ. Ott a melléképület tetőzetét kell kicserélni, valamint a nyílászárókat. Ez a tervek szerint idén valósul meg, és akkor lehetőségünk lesz a felszerelési tárgyaink, például a kerékpárok, robogók, katasztrófavédelmi eszközök, úgy mint vízszivattyú biztonságos tárolására – mondta hírportálunknak Jóvér Zoltán. 

– Tavaly áttekintettük az együttműködési megállapodásainkat, és amelyeket szükséges volt, aktualizáltuk. Továbbra is együttműködünk a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a NAV-val, a szolnoki önkormányzattal és a polgármesteri hivatallal, a megyei polgárőr szövetséggel, a Tiszajenői Polgárőr Egyesülettel, és a MÁV Biztonsági Főigazgatóságával. 

Működésünk biztonságát és céljaink megvalósítását anyagi oldalról főként a szolnoki önkormányzat, az országos és megyei polgárőr szövetség belügyminisztériumi támogatásával értük el a múlt évben és érjük el ebben az esztendőben is. 

– Mindezek mellett kiemelném a MÁV Biztonsági Főigazgatóságát, a Béres Gyógyszergyárat és Danyi József egyéni vállalkozót, akiktől hathatós anyagi támogatást kapunk, amit ezúton is szeretnék megköszönni.

Jóvér Zoltántól megtudtuk, hogy az egyesület tagjainak létszáma 2020-ban hatvanöt volt, tavaly ötvenhárom. A járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések a szolnoki polgárőrök munkáját is alapvetően befolyásolták. Például kevesebb közterületi rendezvényt tartottak meg a városban, így kevesebb szervező kérte a közreműködésüket.

– Mindezek ellenére az elmúlt évben is mintegy 8500 munkaórát teljesített ez az ötvenhárom tag a feladatellátás során – világított rá az egyesület elnöke. 

– Ezeket az órákat a rendőrséggel együttműködve bűnmegelőzési, közlekedési szolgálatok és rendezvénybiztosítások támogatásával hajtottuk végre. Ezenkívül önálló szolgálatellátásban is közel 3000 munkaórát teljesítettünk. Támogattuk a rendőri intézkedéseket, különböző helyzetekben nyújtottunk segítséget, és egy esetben eltűnt személy felkutatásában is közreműködtünk. Tavaly májusban a Meder utcában a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult belvízhelyzet felszámolásában is részt vettünk, illetve mindenszentek idején a temető biztosításában is közreműködtünk. Visszatérve a covid-időszakra, több esetben is segítettünk a rászorulóknak, főként az idős embereknek abban, hogy kérésre bevásároltunk nekik az alapvető élelmiszerekből. Jelenleg úgy látom, hogy az idei év eleji feladatainkat is befolyásolják, illetve meghatározzák a járványhelyzet miatt fennálló korlátozó szabályok.

Emlékplakettet vehettek át

Tavaly októberben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság Jász-Nagykun-Szolnok Megye Védelméért emlékplakett adományozott a Szolnok Városi Polgárőr Egyesületnek.

– Erre az elismerésre azért vagyunk büszkék, mert a bizottság tavaly alapította, így elsőként mi kaphattuk meg – árulta el hírportálunknak Jóvér Zoltán.

– Főként a pandémiás időszakban végzett munkánkért, a katasztrófavédelemmel való együttműködésünkért és a rendőrséggel végzett közös munkánk elismeréseként érdemeltük ki ezt a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában