Elismerés

2022.01.11. 17:25

Közművelődési díjat kapott Szajol önkormányzata

A szajoli önkormányzat nagy figyelmet fordít a településen zajló kulturális életre, a közművelődéssel kapcsolatos tevékenységek elősegítésére. Mindezt bizonyítja, hogy a község vezetés megkapta az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjat.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció/Shutterstock.com

– Intézményünk nemrégiben megkapta a Látópont címet. Ez tulajdonképpen szorosan összefügg azzal, hogy a közelmúltban elismerték településünk önkormányzatát is – kezdte Czékmási Csilla. A Közösségi Ház és Könyvtár vezetője hozzátette, hogy a közösségi ház kollektívája készítette a felterjesztést, mely alapján mindannyiuk örömére megkapták a díjat.

A közművelődési díj adományozására a Magyar Népművelők Egyesülete írt ki pályázatot. Az elismerés annak a települési önkormányzatnak adományozható, amely hosszú időn keresztül példamutató tevékenységet folytat a helyi közművelődés és kultúra szervezése terén, tevékenységében kiemelkedő szerepet játszik a helyi kulturális intézmények, közösségek működésének segítése.

– Az önkormányzat támogatása elengedhetetlen a munkánkban. Folyamatosan biztosítja a közösségi ház nyilvános könyvtári, és közművelődési feladataihoz szükséges feltételeket, tárgyi, technikai eszközökkel segíti a programok színvonalas megvalósítását, valamint partner a pályázati lehetőségek elérésben – emelte ki az intézményvezető. Hozzátette: a településvezetés támogatja a Szajolban működő tizenkét civil szervezet munkáját is.

– Ezen közösségek tevékenységét, együttműködését nagyban segíti a Települési Civil Kerekasztal, melynek a helyi közösségek, egyesületek vezetői, képviselői a tagjai, munkáját a mindenkori alpolgármester koordinálja, segíti. Az önkormányzat az éves költségvetésében minden évben biztosít forrást a civil szervezetek támogatására, mely pályázati úton igényelhető. Ezen kívül a rendezvények megvalósítását is több formában támogatja az önkormányzat, így például térítésmentes helyszínek biztosításával, szállítással, technikai eszközök biztosításával – sorolta a felterjesztés részleteit Czékmási Csilla.

Mindezek mellett a képviselő-testület 2015-ben létrehozta a Települési Értéktár Bizottságot, melyhez az elmúlt években összesen tizenkét javaslat érkezett az agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, kulturális örökség és természeti környezet kategóriákban. Az értéktár bizottság és az önkormányzat közös gondolkodásnak „gyümölcse”, hogy ezen a területen számos eredménnyel büszkélkedhet a település.

A felterjesztés úgy tűnik, megalapozott volt, hiszen a bírálók 2021-ben Szajolnak ítélték a közművelődési díjat. 

Az elismerést büszkén vette át Szöllősi József polgármester Cegléden, a Magyar Népművelők Vándorgyűlésén az elmúlt év végén.

Kiadványok is készülnek a településről

Szajol önkormányzata együttműködve a Közösségi Ház és Könyvtár kollektívájával, valamint az értéktár bizottsággal, elkötelezett az iránt, hogy a település értékeit minél többen megismerjék úgy helyben, ahogyan más településeken is. Ennek érdekében több kiadvány szerkesztése és, új programok indítása zajlik. Nemrégiben megjelent a Szajoli Képeslapok című album, előkészületben van a Szajoli ízek és dalok című kiadvány, mely szintén helytörténeti kutatásra épül. Ezek mellett további emléktáblák kihelyezése van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában