Praxis

2022.01.05. 11:25

Még nem tudják, mikor állhat munkába az új háziorvos Martfűn

Tavaly januárban vonult vissza dr. Solt Magdolna, Martfű egyik háziorvosa. Praxisjoga július elsején szállt az önkormányzatra, ezután döntött a képviselő-testület a sorsáról. Új orvost kerestek, akivel sikerült is megegyezni, viszont a munkába állására még várni kell.

P. Pusztai Nóra

Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Számtalan betöltetlen praxis van országszerte, nem egyszerű megfelelő szakembert találni. A doktorok sok szempontot mérlegelnek, mielőtt egy térség vagy település mellett döntenek. Erről számolt be dr. Papp Antal, a hatezer-kétszáz lelkes város polgármestere is, aki hozzátette, hogy a járvány sem könnyítette meg a helyzetet. 

Egy fiatal hölggyel egyeztünk meg, számára is vonzó a település. A tapasztalatok alapján nem mindegy ugyanis, hogy milyenek a feltételek, hogyan áll össze az ápoltak köre, kikkel kell foglalkozni. Nálunk viszont stabil körzetről van szó, így nem tartott sokáig a keresgélés 

mondta. Ahogy a város honlapján írják, a belgyógyász szakvizsgával rendelkező leendő orvos jelenleg egy kórházi osztályon dolgozik. De a helyiek is találkozhattak vele egy-egy ügyelet alkalmával.

– Novembertől a veszélyhelyzet fennálltáig felmondási tilalom van az egészségügyben, így időpontot nem tudunk mondani, hogy mikor kezd nálunk – fogalmazott dr. Papp Antal. Ez azt jelenti, hogy egy ideig még továbbra is az önkormányzat gondoskodik helyettes orvosról a Martfű két másik háziorvosi körzetét ellátó doktor személyében, ám így a rendelési idő továbbra is rövidebb a megszokottnál.

Az egészségügy további szegmensében is változásra kell számítani a Tisza-parti településen. A városban praktizáló körzeti fogorvos ugyanis tavaly elhunyt, a praxisra vonatkozó tulajdonosváltás zajlik. 

A megfelelő szakember kiválasztásában a szerződött vállalkozó segített. Februártól már munkába is állhat dr. Moujaes Elie 

– emelte ki. Az Egyesült Arab Emírségekből származó orvos most végzett Debrecenben, friss diplomával és szakvizsgával rendelkezik.

– Folyamatban van a praxis-és működési engedélyének kiváltása, éppen a napokban járt nálam egy újabb dokumentumot aláíratni – mondta dr. Papp Antal. A polgármester hozzátette: a fogorvos már tanul magyarul, az esetleges nyelvi nehézségek leküzdésében az asszisztense segít majd. – Bízom benne, hogy gyorsan beilleszkedik és részese lesz kis településünk életének – nyilatkozta a város vezetője. Dr. Moujaes Elie felújított rendelőbe érkezik, a belső környezetet nemrégiben alakították át az egészségház többi helyiségével együtt. A hárommillió forintból vásárolt speciális széket novemberben állították a helyére.

Újragondolásra vár az ügyeleti rendszer 

Jelentős terhet ró az önkormányzatokra az éjszakai és hétvégi orvosi ügyelet megszervezése. A Tiszazugi Önkormányzatok Társulásának fő feladata ennek biztosítása, ám a fedezet csekély. A problémáról több ízben értekeztünk lapunk hasábjain is. A megoldást a kormányzati átszervezésben látják Martfűn, melyekhez jó alapot adhatnak az országszerte zajló mintaprogramok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában