Galériával

2022.01.12. 12:13

Megemlékeztek a Don-kanyarban elhunyt katonákról Szolnokon

A doni áttörés 79. évfordulója alkalmából megyénk több pontján is tartottak megemlékezéseket az elmúlt napokban. A doni katasztrófa az egyik legsúlyosabb vereségként vonult be a magyar hadtörténelembe.

Szoljon.hu

Forrás: Nagy Balázs

1943. január 12-én a Don-kanyarban történt a tragédia, ahol 200 ezer magyar katona erőn felül, embertelen körülmények között, -30 Celsius-fokos hidegben, hiányos felszereléssel próbálta megállítani a nála jóval erősebb és jobban felszerelt Vörös Hadsereget. A harcokban mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba. 

Az elhunytakról a mai napig megemlékeznek, így volt ez szerdán Szolnokon is, ahol koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Tiszai hajósok terén. Az eseményen részt vett többek között Szalay Ferenc polgármester, dr. Berkó Attila kormánymegbízott és dr. Koller József, az MH 86. Helikopter Bázis parancsnoka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában