Oktatás

2022.02.27. 19:55

Színházi, táncos és cirkuszi előadásokra is eljuthatnak az abádszalóki diákok

Nemrégiben – ahogyan arról hírportálunk is beszámolt – az abádszalóki általános iskola diákjai ellátogattak az Országházba. Emellett számos kulturális programon vesznek részt a Kovács Mihály Általános Iskola tanulói, elsősorban a Lázár Ervin-program keretében.

Ujvári László

Kiváló lehetőségnek tartom, ami nélkül a diákjaink jelentős része a családjával nem jutna el ilyen jellegű programokra – reflektált a Lázár Ervin-programban rejlő lehetőségekre Parázsó Katalin, az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskola intézményvezetője. Fotó: Ujvári László

Bizakodva kezdték a tanévet szeptemberben, az eltervezett programokat, rendezvényeket sikerült megtartaniuk. Végül szeptember harmadik és negyedik hetében megugrott a felsőlégúti megbetegedések száma az intézményben, a koronavírus is felütötte a fejét a diákok és a pedagógusok között. A családi napot például tavaszra halasztották, a tervezett programokat újragondolták és átütemezték. Optimisták vagyunk a jövőt illetően, és bízunk a napsütés, jó idő erejében, hogy a tavaszra tervezett rendezvényeink megvalósulhatnak – kezdte Parázsó Katalin intézményvezető. 

 

– Tavaly szep­tember 1-jétől a Kovács Mihály Általános Iskola egy telephellyel, a tiszaderzsi általános iskola alsó tagozatával bővült. Ilyen módon tizennyolc kisdiák és két tanító, valamint egy takarító került iskolaközösségünkhöz – idézte fel a tanév kezdetét. – Az intézmény teljes tanulói létszáma 344, teljes tantestületünk pedig 36 főből áll. A szakos ellátottságunk nagyon jónak mondható, alsó tagozaton tanítóink, a felsőben szaktanáraink látják el az oktató-nevelő munkát – fűzte hozzá.

A korrepetálásokon és felzárkóztatásokon túl tehetséggondozó és sportos foglalkozásokat is tartanak a diákoknak, három művészeti iskola képzései vannak jelen az intézményben. A Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola rajz tanszakán, a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozatán és szep­tember óta a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola hangszeres zeneoktatásán próbálhatják ki magukat a tanulók. Mint az intézményvezetőtől megtudtuk: a második félévben is folytatódik a Lázár Ervin-program, legközelebb az első, második és negyedik évfolyam nézhet meg egy-egy előadást. A közeljövőben helyi tanulmányi versenyeket szerveznek, és részt vesznek egy, a víz világnapjához kapcsolódó pályázaton. 

A jó idő beköszöntével kerékpártúrákat szerveznek majd a környéken, de lesznek programjaik a fenntarthatóság és a digitális témahét keretében is. 

– Előttünk áll még a leendő első osztályosok beiratkozása is, ami idén áprilisban lesz esedékes – tekintett előre Parázsó Katalin. 

 

Az Emberi Erőforrások Mi­nisztériuma Lázár Ervin-programjának több előadása is megvalósult az elmúlt hónapokban, az abádszalóki iskola különböző évfolyamai látogatták az alkalmakat. A harmadik és ötödik évfolyam a szolnoki Szigligeti Színházban nézte meg a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot, a hatodik évfolyamosok a Fővárosi Nagycirkuszt látogatták meg, míg a nyolcadikosok a Pesti Magyar Színházban jártak. – A Lázár Ervin-program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül ingyenesen biztosítja az általános iskolások számára évente egyszer a színházi, táncos és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, múzeumok látogatásának élményét – magyarázta. Kiváló lehetőségnek tartom, hiszen a diákjaink jelentős része a családjával nem jutna el ilyen jellegű programokra – húzta alá az intézményvezető.

Folyamatosan gyarapszik az eszközállományuk

Az oktatás feltételei és a harmincöt esztendős iskolaépület felszereltsége jónak mondható, bár a folyamatos karbantartások mindig adnak munkát. Az intézmény eszközállománya jelentősen gyarapodott 2020-ban és 2021-ben, a tanulók táblagépeket, legórobot-csomagokat, 3D nyomtatókat és sportszereket kaptak, illetve vásároltak. Emellett interaktív kijelző, tanulói székek, asztali számítógépek és projektorok is érkeztek. Az iskola szakmai-dologi kiadási keretének terhére pedig a kémia oktatásához szükséges eszközöket, digitális mérleget és vegyszereket vásároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában