Segítség

2022.02.08. 17:25

Tiszakürtön tanulhatnak be a megye új tanyagondnokai

Egyre több településen indítanak tanya- és falugondnoki szolgálatot. Négyszáz fő alatt alkalmazhatnak tanyagondnokot, idén már az ezer főnél kisebb településen is működtethető az ellátórendszer. Megyénkben Mesterszálláson, Tiszavárkonyban és Nagyréven is szolgálatba álltak frissen képzett szakemberek. A mentorálásukat Mojzinger Ildikó tiszakürti tanyagondnok vállalta fel.

P. Pusztai Nóra

Mojzinger Ildikó (középen) tanulójával, Morvai Mihállyal szállította Filipné Zsombik Ilonát (balra) és Szabó Lajosnét fodrászhoz Beküldött fotó

A tanya- és falugondnoki szolgálat célja, hogy az apró települések és a külterületen élők intézményhiányból eredő hátrányait enyhítse, hozzájárulva az alapvető szükségletek kielégítéséhez. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A tanyavilágban élők – főleg idősek –, akik nem szívesen költöznének, nehezen jutnak élelmiszerhez, vagy éppen orvoshoz.

Egyre több megyei településen is szolgálatba állnak tanya- és falugondnokok, ezzel segítve az ott élőket. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete időről időre elméleti és gyakorlati képzéseket szervez a betanuláshoz.

– Még évekkel ezelőtt kerestek meg az egyesülettől, hogy vállalnám-e a környékbeliek gyakorlati oktatását. Természetesen igent mondtam, több mint tízen megfordultak Tiszakürtön – számolt be hírportálunknak Mojzinger Ildikó mentor.

Mesterszállás, Tiszavárkony és Nagyrév mellett a Pest megyei Csévharaszt és Mikebuda tanyagondnoka is a tiszazugi településen sajátíthatta el a szakma alapjait.

– Az előírás szerint egy napot töltenek el nálam. Ma reggel például a csévharaszti Morvai Mihállyal végignéztük az általam vezetett dokumentációt, majd kimentünk két ellátottért, akiket fodrászhoz vittünk a faluba. Amikor végeztek, hazavittük őket, ezután indultunk az orvoshoz az igazolásokért, valamint egyeztetni a receptekről és a szűrővizsgálatok esedékességéről, majd az ebédet szállítottuk – sorolta a napi teendőket.

A másik gyakorlati napon a mentor utazik a tanulóhoz, ahol megismeri a település összetételét, az embereket, hogy praktikus tanácsokkal segíthesse a mindennapok gördülékenységét.

A vizsga előtt egy falufórumot kell összehívni a tanyagondnoknak, hogy bemutatkozzon, tájékoztassa a lakosokat a munkájáról 

– fejtette ki, majd egy mesterszállási esetet is felelevenített.

– Nemrégiben töltöttem ott egy napot Tóth József tanyagondnokkal. Az egyik ellátottjához csak traktorral tudtunk kimenni, az út személyautóval járhatatlan. Pont ezek a helyzetek adják a munkánk szép, de egyben nehéz mivoltát is – mesélte.

A feladatok minden településen hasonlóak, ám az emberek szokásai igen eltérőek lehetnek. A legidőigényesebb talán az ellátottak kiismerése.

– Tudni kell kinek, mire van szüksége, ez a munkaszervezést is megkönnyíti. Nálunk például hétfői napokon van az összeírás. Előfordult, hogy olyan listát kaptam, hogy át se másoltam a füzetbe, csak egyszerűen hozzácsatoltam. Van olyan nap, hogy minden boltba bemegyek, mert az egyik ellátottnak ilyen kenyér kell, a másiknak meg olyan. Ráadásul mindenki jobban szereti maga választani a terméket, bár ez nem minden esetben megoldható – magyarázta a nehézségeket.

Ildikó szerint bizalmi állásának szépségét a kapott szeretet adja.

– Megfizethetetlen egy sparheltban sült pirítós, amit jó szívvel adnak – emelte ki.

A tanyagondnok hozzátette: reméli, hogy az újonnan betanulók is megtapasztalják majd az efféle kedvességeket saját területükön.

 

Nem esnek pánikba akkor sem, ha némileg extrém helyzetbe kerülnek

Tóth József mesterszállási tanyagondnok tavaly április óta végzi a feladatokat, a szabályzat alapján idén kell levizsgáznia. A márciusi alkalom előtt Tiszakürtön is járt. A tanácsok abban is segítették, hogy magabiztosabban végezze a munkáját.

– Az egyértelműen látszik, hogy a kedvesség és segítőkészség a választott hivatásom alapja. Mojzinger Ildikó szakmai tapasztalata nagy segítség volt a munkám gördülékeny szervezésében – mondta Tóth József.

Bár a feladatok hasonlóak, minden terület más-más adottságokkal rendelkezik.

– Téli időben a tanyagondnoki buszunk számára járhatatlan néhány útszakasz, ez igazán extrém helyzeteket idéz elő. A gyakorlati napon például traktorra kellett ülnünk, hogy eljuthassunk az egyik ellátotthoz – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában