Jászkunság

2022.03.16. 17:25

A vidék ereje az összefogásban rejlik

A Szolnok térségében lévő települések megtartó erejét segítő felújításokkal kapcsolatban sajtótájékoztatót és bejárást tartottak szerdán Besenyszögön. Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa a 2019 óta működő Magyar Falu Program alapvető céljairól és az elmúlt években elért fejlesztési eredményeiről is beszélt.

P. Pusztai Nóra

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. választókerületének polgármesterei egyeztettek szerdán. A tanácskozást követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa arról is beszámolt, hogy a Magyar Falu Program azzal a céllal jött létre, hogy felemelje a kistelepüléseket, javítva az ott élők életminőségén.

Jó volt megtapasztalni, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. választókerülete megfelelő úton jár. A visszajelzések alapján látható, hogy az elmúlt években olyan eredményeket könyvelhetnek el a kistelepülések, olyan fejlesztések valósultak meg, melyekre akár több évtizedet kellett várni

– szögezte le a miniszteri biztos.

A Magyar Falu Programra a gyors eljárásrend és a kiszámíthatóság jellemző.

– Ma már számolnak ezzel a lehetőséggel a kisebb települések, ami hozzájárul a népesség megtartásához, akár növekedéséhez is. A megyében ötmilliárd kétszázhetvenhárom millió forintról beszélhetünk, ha csak Szolnok térségét nézzük több mint másfél milliárd forintot költhettek különféle fejlesztésekre. Jó látni, hogy a források jó helyre kerülnek, és gyarapodik a magyar vidék – hangsúlyozta.

Dr. Kállai Mária, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője kifejtette, a településvezetőkkel közös gondolkodáson vannak túl, summázták a Magyar Falu Programban elért eredményeket, ami a választókerületben száztizenhét projektet érintett.

– Minden ötezer fő alatti település, a legkisebb Hunyadfalvától a legnagyobb Besenyszögig komoly fejlesztésekkel számolhat. Aki végigmegy az utcákon láthatja, hogy lépésről lépésre újulnak meg utak, középületek, közösségi terek. A program legnagyobb értéke viszont a közösségformálás. Szolnok és térsége együtt gondolkodik, a továbbiakban is egy fejlesztési egységet alkot – magyarázta az előnyöket.

Hozzátette: jó mutató, hogy gyarapszik azon települések száma, ahol nehéz ingatlanhoz jutni, ez is azt mutatja, hogy erős a vidék.

Nincs olyan község vagy falu, amely ha szeretett volna, ne jutott volna orvosi eszközökhöz, tizenegy helyszínen újították fel a polgármesteri hivatalt vagy faluházat

– hangsúlyozta dr. Kállai Mária.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy az évek alatt kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a már bejáratott együttműködéssel haladhat tovább a térség tizennégy települése.

A sajtóbejárás során a fejlesztéseket is megtekintették Besenyszögön és a térségben. A falujárás a Nincs magyar jövő magyar vidék nélkül elnevezésű sajtónyilvános lakossági fórummal fejeződött be Nagykörűben.

 

Az utak felújításáról is szó esett

Jász-Nagykun- Szolnok megyében tavaly hétmilliárd forintból ötven kilométernyi út újulhatott meg, idén nyolcvan kilométer aszfaltozása a cél.

– A források és projektek függvénye az előrehaladás mértéke. A közút életében is fontos a Magyar Falu Program, az országos közúthálózaton tízmilliárd forint fejlesztést céloztunk meg – számolt be Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója.

A 3225-ös és a 3224-es utakon jelenleg is zajlanak a munkálatok. A térségben a jövőben is folytatni kívánják a fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában