Magyar Falu Program

2022.03.11. 13:55

Idén végre megújulhat a temető ravatalozója Tiszavárkonyban

Megújulhat végre Tiszavárkonyban az önkormányzati tulajdonú köztemető ravatalozója. Az épület már annyira tönkrement, hogy hosszú évek óta nem tudja funkcióját betölteni. Az épület azonban még megmenthető, a Magyar Falu Programnak köszönhetően sikerült a beruházásra forrást szerezni.

Kovács Berta

A ravatalozó nagyon rossz állapotban van, mutatja Hegedűs István polgármester

Forrás: Mészáros János

A hozzátartozóknak nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között tudnak elköszönni elhunyt szeretteiktől, a kegyeleti helyek minősége rányomja bélyegét a végső búcsúra.

Tiszavárkonyban a köztemetőnél lévő ravatalozó épülete azonban siralmas állapotokat mutat. A falak megrogytak, széles repedés árulkodik a jelentős állagromlásról. A falakról potyog a vakolat. Az ajtó is nehezen nyitható, mivel a padlózat összetöredezett, de a bejárat előtt is tönkrementek már a járólapok. A mennyezetről is hullik a festék és a vakolat. 

Az épület régóta nem alkalmas arra, hogy az elhunytakat itt ravatalozzák fel, erre a célra a fedett teraszt szokták használni.

Hamarosan azonban változik e cseppet sem szívderítő helyzet.

Hegedűs István polgármester elmondta, a múlt évben a Magyar Falu Programban sikerült elnyerni közel 12 millió forintot az önkormányzati temetők fejlesztésére kiírt pályázatán, így az elkövetkezendő hónapokban végre megoldódik a probléma.

– Az épület még megmenthető – hangsúlyozta a polgármester. 

– Vizsgálta statikus, és megállapította, harminc éve nem történt statikailag elmozdulás. A kivitelezővel egyeztettek, cölöp alapos megerősítést fognak végezni.

A pályázati pénzből megújul a lapos tető, az épület külső falait újravakolják és színezik. Bent felújítják a mosdóhelyiséget is, amely már lényegében évtizedek óta nem működik, itt elhelyeznek egy fűtőtestet is, amivel megakadályozhatják, hogy télen a víz megfagyjon a vezetékekben. Az előtérben egy fedett terasz is található, amely szintén megújul az előtetővel együtt.

A héten kitakarítják a belső teret, kiviszik a koporsó elhelyezésére szolgáló állványt. A konkrét felújítási munkák pedig várhatóan már a jövő héten megkezdődnek.

A megközelíthetőségen is javítani akarnak

Hegedűs István polgármestertől megtudtuk, egy következő Magyar Falu Program pályázatból szeretnék megújítani a bevezető utakat is. A pályázatot már benyújtották. Az elnyert összegből zúzott követ terítenek le az utakra, a hulladék elhelyezését egy beton szeméttároló kialakításával oldják meg. A pályázat révén a temető digitális nyilvántartást is kapna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában