Galériával

2022.03.19. 11:25

Titokzatos leleteket tártak fel Miklósnál

Ismét érdekes leleteket találtak az épülő M4-es gyorsforgalmi út nyomvonalán zajló próbaásatásokon a Damjanich János Múzeum régészei, akik jelenleg Törökszentmiklós mellett dolgoznak.

Molnár-Révész Erika

Ádám Márk és Nagy Fanni régészek hírportálunknak is megmutatták a különleges leleteket Fotó: Nagy Balázs

A hatalmas területen szarmata település nyomaira bukkantak. Az egyik gödörben számos cserépedénydarabot és állati maradványokat, a másikban két, úgynevezett körárkos sírt találtak.

Látható, hogy a központi sírt egy változó vastagságú árok veszi körbe. Ez sok mindent jelenthet, például a szakrális és a profán tér elválasztását, vagy a halott elválasztását az élőtől, de olyan feltételezések is vannak, hogy amikor emelték a sírhalmot, onnan nyerték ki a földet. Általában ezekben a sírokban csak egy ember fekszik

– mondta a helyszínen Nagy Fanni, a Damjanich János Múzeum régésze.

A feltárás vezetője hozzátette, ezeket a sírokat valószínűleg már kirabolták, erre enged következtetni a csontok elhelyezkedése is. 

A római korban, a Kr. után második és negyedik században élő szarmatákra jellemző volt, hogy még a maguk idejében kirabolták saját halottaikat. Ezek a körárkos temetések jelezték is, hogy hol kell ásniuk. Az elhunytak ékszereit, az öltözék díszes tartozékait mind elvitték. Ezeknél a síroknál is ez történhetett, hiszen a csontvázakon és körülöttük sincs semmi érték

– magyarázta a szakember. 

Egy másik gödörben egy kutya csontvázát találták meg. Valószínűleg egykor házi kedvenc lehetett. Mint azt Nagy Fanni régész elmondta, bár nagyon sok állatcsontot találnak, de általában szétszórva. Amikor viszont anatómiailag minden a helyén van, az azt jelenti, hogy tudatosan odahelyezték, vagy temették el az állatot. 

A leghátborzongatóbb lelet viszont csak ezután következett. Egy gödör közepén összegörnyedt csontvázat találtak. 

– Félig arccal lefelé fekszik, félig a hasára fordulva, látszik, hogy csak bedobták az egykori szeméttároló gödörbe. Nem adták meg neki azt a végtisztességet, amit a közösség többi tagjának. Ritkán, de találkoztunk már a szarmatáknál ezzel a módszerrel. Lehetséges, hogy az elhunyt nem a szarmata közösség tagja volt, hanem idegen lehetett, esetleg belső viszály következményeként került ide, nem tudjuk. Antropológiai vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy más népből való volt-e, és azt is, hogy férfi, nő, fiatal vagy idős volt az illető – mondta a megdöbbentő leletről a szakember. 

A próbaásatások ezen a területen a jövő hét végéig tartanak, ezt követően – ha nem módosítják az M4-es nyomvonalát –következik a részletes feltárás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában