Verseny

2022.04.02. 12:15

A Bocuse d’Or európai döntőjén jártak a kisújszállási diákok

A kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola tanulói is ott lehettek Budapesten, a Bocuse d’Or európai döntőjén. Pincéreik feladata a VIP-étteremben történő terítés és felszolgálás volt, szakácsaik pedig a konyhában figyelhették, miként dolgoznak a fine diningos éttermek dolgozói.

Daróczi Erzsébet

A verseny helyszínén álltak össze egy közös fotóra az illéssysek Beküldött fotó

– Ez a verseny nagyon jó lehetőség volt arra, hogy diákjaink lássák, mi a csúcsgasztronómia a szakácsoknál – mondta Horváth Ferenc mesterszakács, szakoktató. 

 

– Diákjaink – ­Magyarosi Miruna Maria, Magyarosi Denisa Simona, Táborosi Emese, Borsi Bence István, Dobrai Bence, Hopka János, Rácz Kinga, Csontos Dóra, Szekeres Máté, Fülöp Andrea, Fülöp Krisztina, Kovács Réka és Gelei Dzsenifer – neves magyar séfek ételeit szolgálták fel, a szakácsaink pedig megtapasztalhatták, mit jelent 140 adag összetett ételt tálalni pontosan, időre. 

Elégedett voltam a diákjainkkal, profin dolgoztak, s nagy élmény volt, hogy részesei lehettünk annak, amikor a második helyezett magyar csapatot szólították a dobogóra. Olyan volt az ünneplés, a hangulat, mint egy futballmérkőzésen. Ez nekünk örök élmény marad 

– mondta Horváth Ferenc, akitől megtudtuk, a végén Vomberg Frigyes személyesen köszönte meg az illéssys diákok profi munkáját. 

 

A megméretésről az iskolában a pincéreket kérdeztük. 

 

Táborosi Emese elmondta, örül, hogy kipróbálhatta a tanultakat élesben. Sok jeles embert látott a szakmából. A tükörterítést előtte gyakorolták, így tudta, mit hogyan kell csinálnia, s bár fárasztó két nap volt, megerősítette abban, hogy jó szakmát tanul. 

Borsi Bence István is úgy érzi, magabiztosabb lett, bár a sok lépcsőzés nehéz volt számára is. A menüből neki legjobban az újragondolt dobostorta ízlett. Nagyon izgult, hogy legjobb tudása szerint dolgozzon Magyarosi Miruna Maria, de a második napra már belejött, s jól tudott a vendégekkel angolul beszélni. 

 

Magyarosi Denisa Simonanak is nagy élmény volt ez a két nap, bár meglepődött, amikor látta mennyi munka vár rá, de a végére belejött. Neki is a dobostorta ízlett a menüből. Már nem jönne zavarba hasonló helyen, szakmailag is sokat kapott és megerősítést, hogy az iskola elvégzése után se hagyja el a pályát. 

 

Tóth László igazgatóhelyettes, szaktanár elmondta, a tanulók kiválasztásakor még csak oltással rendelkezőket jelölhettek. Amikor ezt eltörölték, sem módosították, hogy vihetnek több tanulót, pedig lettek volna még ügyes illéssysek.

Teljes mértékben elégedett vagyok a pincéreim munkájával. Mivel a tananyag része a tükörfelszolgálás – amikor egymással szemben álló pincérek párhuzamosan végzik a munkát –, már órán gyakoroltuk, bár élesben itt először, de ügyesen megoldották a feladatot 

– mondta az igazgatóhelyettes, aki azt is elárulta, lépésszámláló adatai alapján a két nap alatt pincértanulóik lábába mintegy 30 kilométer „került”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában