Áramszünet

2022.04.25. 18:35

Egy teherautó felnyitott platója tépte el a vezetéket Tószegen

Egy teherautó felnyitott platója szakított el egy elektromos vezetéket a minap Tószegen. A sajnálatos eset áramszünetet okozott a település több részén. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekkel kapcsolatban a szolgáltató is felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A minap Tószegen egy teherautó felnyitva hagyott platója elszakította az elektromos vezetéket a Kölcsey út végén. Az esetről dr. Gyuricza Miklós településvezető is beszámolt közösségi oldalán, aki folyamatos információt kért a szolgáltatótól, s kérte a lakosság türelmét és megértését a hiba elhárításáig. A bejegyzés végén voltak elégedetlenkedő és bosszankodó kommentek, de volt, aki arról írt, hogy szerencse, hogy nem történt tragédia. 

– Ezek és az ezekhez hasonló balesetek az anyagi károkozás és az akár hosszú ideig tartó, akár több ezer otthont érintő üzemzavarok mellett személyi sérülésekhez is vezethetnek, a kellemetlenségeken túl élet- és balesetveszélyes helyzetet is eredményezhetnek – utaltak erre a szolgáltatók illetékesei. 

Az OPUS TIGÁZ működési területén tavaly mintegy 630 esetben következett be vezetékrongálás, és ebből több mint 100 volt a fakivágás, térkőlerakás, épületfelújítás, faültetés, fűkaszálás és termőföldi munkálatok miatt jelentett meghibásodások száma. Előkertek és egyéb földterületek gépi kaszálása, gyomtalanítása során agázvezeték felszínre kivezetett része sérülhet meg, amely gázszivárgással, sőt gázömléssel járhat. Akár közép-, akár nagynyomású vezetékek érintettek a károkozásoknál, már rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű gáz juthat a levegőbe, amely közvetlen veszélyt jelent a környezetre, a hibaelhárítás pedig akár több órára korlátozhatja a felhasználókat a szolgáltatáshoz való hozzáférésben. 

Az OPUS TITÁSZ Zrt. kis- és középfeszültségű hálózatain közel ezerhétszáz alkalommal történt rongálás 2021-ben, amelynek jelentős része áramkimaradáshoz is vezetett. Sok esetben sérülnek meg az oszlopok, a kábelek és a transzformátorok a földmunka, vagy akár faültetés során, de az építkezések és az útépítések alkalmával is gyakran szakítanak el vezetékeket, valamint rendszeresen előfordul, hogy a hálózatokat az illegálisan végzett favágások során rongálják meg. 
 

Baj esetén rögtön hívjuk a szolgáltatót!

Építkezés vagy bármely földmunka megkezdése előtt minden esetben fontos a munkaterületi gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek nyomvonalának ismerete. Amennyiben külső vállalkozóra bízzuk a munkák elvégzését, mindig tájékoztassuk a felelős személyt a felszíni kivezetések elhelyezkedéséről. Már a tervezési szakaszban szükséges egyeztetni a közműszolgáltatókkal, és ha a munka engedélykötelességéről adnak tájékoztatást, az illetékes elosztói engedélyessel szükséges felvenni a kapcsolatot. Amennyiben pedig megtörtént a „baleset”, azonnal hívjuk a szolgáltatókat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában