Megoldás

2022.04.19. 13:55

Gazdák által használt út portalanítására pályáznak Csataszögön

Ha tanya, állattartó telep vagy mezőgazdasági terület található egy település szomszédságában, gyakran bukkannak fel munkagépek a közelben. Ha nincs egyéb út, amit használhatnak, elkerülhetetlen, hogy időnként sarassá váljon egy-két belterületi út is. Ez sokfelé okoz bosszúságot a lakosoknak, még ha csak ideiglenes problémáról van is szó.

Kovács Berta

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A településen is küzdenek hasonló gondokkal. Bár nincs sok agrárvállalkozó a kis falu vonzáskörzetében, a munkák dandárja idején a mezőgazdasági gépek felhordják az aszfaltos útra a földútról a sarat a település Nagykörű felőli oldalán. 

Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester elmondta, ilyenkor gyakran megkeresik őt is a helybéliek, panaszolván, hogy kénytelenek saras lábbal közlekedni, az iskolába induló gyerekek is összekenik magukat emiatt. Bár a szóban forgó gazdák igyekeznek eltávolítani az aszfaltról a sárdarabokat, a munkák közben, minden egyes gép után ezt nem tudják megtenni, nyilván erre nincs kapacitásuk és időben is jelentős fennakadást okozna. Így a út takarítása a dömping utánra marad. 

A helyzeten a külterületi földutak portalanításával lehetne javítani, mint az egy korábbi testületi ülésen is felvetődött már. 

A polgármester kezdeményezte, hogy portalanítsanak egy 2300 méteres útszakaszt, e célra vidékfejlesztési pályázaton lehetne pénzt szerezni, mindössze öt százalékos önrésszel. Az említett szakasz munkálatai körülbelül kétszáz millió forintot jelentenének, ám a képviselő testület tagjai azt soknak találták, és úgy vélték, félő, hogy az önerőt nem tudja a falu saját költségvetéséből állni, így a korábbi ülésen nem született döntés a pályázat beadásáról. 

A minap azonban újabb, rendkívüli testületi ülésen sikerült megegyezésre jutniuk, viszont kisebb útszakasz fejlesztésével, kisebb összköltségű – 100 millió forintos – beruházással kalkulálva.

– A pályázatot május 21-ig kell beadnunk, a megírásával még rengeteg munkánk lesz – mutatott rá Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester.

Nem mindenki vette figyelembe a korlátozást

A mezőgazdasági munkák csúcsidőszakában a széles munkagépek mellett autóval is igencsak óvatosan ildomos közlekedni, hiszen Csataszög útjai is elég keskenyek. A gépjárműveknek gyakran le kell húzódniuk az út szélére, ha pedig a kocsikerék már nem az aszfalton fut, újabb sárfelhordás a végeredmény. A település polgármestere azt is megjegyezte, valamikor voltak súlykorlátozást jelző táblák is kihelyezve, bár akkoriban sem vette mindenki figyelembe őket. A falu aszfaltos útjai pedig nem olyan erősek, hogy nagy terhelésnek hosszú ideig károsodás nélkül ellenálljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában