Fórum

2022.04.19. 06:50

Gyermekvédelmi ügyekről egyeztettek Alattyánon

Az elmúlt években megnövekedett a nevelésbe vett gyermekek létszáma a községben. Jelenleg közel hetvenen vannak nevelőszülőknél, ami jelentős többletfeladatot, nehézséget ró az alapellátást biztosító intézményekre. A probléma megoldása érdekében az önkormányzat a minap egyeztető fórumot szervezett, ahol több előremutató javaslat született.

Illés Anita

Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A polgármesteri hivatalban tartott megbeszélésen többek között nevelési, oktatási, szociális intézmények vezetői, nevelőszülői hálózatok, a kormányhivatal, a megyei közgyűlés és a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének képviselői vettek részt.

– Nagyon sok új betelepülő család van Alattyánon, ami a település fiatalodása szempontjából kedvező. Azt is tapasztaljuk, hogy gyermekvédelmi gondoskodásban egyretöbb gyermeket helyeznek ki nevelőszülőkhöz. A település alapellátása, intézményrendszere azonban kapacitáshiány miatt nem bírja ezt el – kezdte Huszár Arnold. 

Alattyán polgármestere hozzátette, hogy egy TOP-os pályázat keretében bővítik ugyan az óvodát, de ez csak körülbelül egy év múlva valósul meg.

– Már többször jeleztük a gyermekvédelmi szolgálatok felé, hogy vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzattal, mielőtt gyerekeket helyeznek ki a nevelőszülőkhöz. Többen partnerek is ebben, de vannak olyan szolgálatok, ahol ez nem működik. Sokszor azzal szembesülünk, hogy négy-öt éves gyerekeket helyeznek ki, akiket kötelező felvenni az óvodába, ám ott nincs férőhely. Próbálkoztunk a környező települések intézményeiben is, de mindenhol azt az információt kaptuk, hogy telt házzal működnek. 

A gyerekek szállításához a személyzet és az anyagi forrás is hiányzik

– mutatott rá a nehézségekre a polgármester, aki fontosnak tartja, hogy az önkormányzat is szereplője legyen a gyermekelhelyezési eljárásnak. Mint mondta, ezek a problémák valószínűleg több települést is érintenek, példaként Jászladányt említette.

– Önkormányzati szinten úgy gondoljuk, hogy az óvodabővítés csak átmenetileg oldja meg a helyzetet. Hosszú távon jogszabálymódosítás lenne indokolt, ami érinti például a nevelőszülői képzést, a kiválasztás feltételeit is. Jobban be kellene vonni a családsegítőt és az önkormányzatot – fűzte hozzá Tóth Ildikó jegyző.

A fórumon elhangzott: tiszteletben tartják az állami akaratot, hogy családokhoz kerüljenek a gyerekek. Azt azonban nem tartják jó iránynak, hogy sok esetben megélhetéssé vált a nevelőszülőség és akadnak olyan szülők, akik nem megfelelőkörülményeket biztosítanak számukra. Gondot jelent az is, hogy a helyi nevelési, oktatási intézmény évek óta pedagógushiánnyal küzd. Az óvoda és az iskola vezetői hangsúlyozták, hogy a családból kiemelt gyerekek többsége lelkileg sérült, nagyon sok konfliktust, problémát tapasztalnak, ezért szükség lenne pszichológusra és gyógypedagógusra is. A településen az elmúlt időszakban több nevelőszülői hálózat létesített nevelőszülőknél férőhelyet.

Mihályi Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szakmai vezetője kiemelte, hogy tizenhárom megyében vannak jelen, mindenhol az együttműködésre törekednek.

Ha az óvoda, az iskola vagy a tanácsadó kolléga jelez nekünk, akkor mind a gyermeknek, mind a nevelőszülőnek biztosítunk pszichológust

– tájékoztatott.

Az egyeztetésen az Angyal Nevelőszülő Hálózat is felajánlotta pszichológus, gyógypedagógus szolgáltatást. A szolgáltatók abban is megegyeztek, hogy több nevelőszülőt nem képeznek Alattyánon, valamint a gyerekek kihelyezése előtt egyeztetnek az oktatási, nevelési intézményekkel, az önkormányzattal. Szó esett a nevelőszülői hálózatok és szakszolgálatok szorosabb együttműködéséről, a jelzőrendszer fontosságáról is.

Törvénymódosítást készítenek elő

A fórumon részt vett dr. Hajdú László, a megyei kormányhivatal hatósági főosztály szociális és gyámügyi osztályának vezetője is, aki megerősítette, hogy valóban jogszabály-módosításra van szükség. A jászladányi eset kapcsán már elkészült egy tervezet. Az osztályvezető ismertette a gyermekvédelmi szakellátás, a nevelőszülői hálózatok működési engedélyezési eljárására és hatósági ellenőrzésére vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatokat.

Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke szorgalmazta, hogy az önkormányzat juttassa el szakmai anyagát a megyei közgyűlésnek, melyet a megye négy országgyűlési képviselőjének támogatásával a törvényhozók elé terjesztenek. Ezt az anyagot az önkormányzat a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének ülésére is elkészíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában