Rendezvény

2022.04.22. 16:00

Megnyílt a XXIII. Szolnoki Utazási Kiállítás

Színpadi programokkal, turisztikai ajánlatokkal és a térségi települések bemutatóival várja a huszonharmadik Szolnoki Utazási Kiállítás a látogatókat pénteken és szombaton a Hild téren. A rendezvény idei díszvendége Noszvaj, de számos környékbeli település is felsorakoztatja értékeit a kétnapos eseményen.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

A pénteki rossz idő sem szegte kedvét a XXIII. Szolnoki Utazási Kiállítás résztvevőinek, már reggel kipakolták termékeiket a települések értékeit bemutató standokon.

– Az alkotóműhelyünkben készült, szövött és varrott termékeinket, illetve dísztárgyainkat hoztuk, melyek már országos ismertségre tettek szert a közösségi médiának köszönhetően. Örülünk, hogy most itt, Szolnokon is megmutathatjuk ezeket a látogatóknak – mondta Török Tamás, Örményes polgármestere.

Nagykörű impozáns, hajó alakú kiállítótérrel érkezett. A Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület tagjai és az önkormányzati dolgozók még előző nap éjjel tizenegykor is a dekoráción dolgoztak.

– Nagyon sok kedvességgel, jókedvvel készültünk. Bemutatjuk a helyi termékeket, illetve egy kis miliőt próbáltunk összeállítani a nagykörűi környezetből. Nagyon sok finomságot is hoztunk, egyebek mellett kecskesajtot, lekvárokat szörpöket, így ha valaki megéhezik, várjuk szeretettel – hangsúlyozta Túri Tibor, a település első embere.

– Bár az elmúlt két év megtépázott bennünket a járvány miatt, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy jelenleg Magyarországon ez az egyetlen vidéki utazási kiállítás amely életben maradt. Azt gondolom, hogy ennek a kulcsa az a közösség, ami a turisztika, és egyéb területeken is nagyon szépen kialakult az utóbbi időszakban – mondta a rendezvény délelőtti megnyitóján az esemény házigazdája, Molnár Lajos Milán.

A díszvendég, Noszvaj polgármestere egy nagyszerű együttműködés kezdetének tartja idei részvételüket.

– Ez a térség meghatározó küldő desztináció Noszvaj számára, Szolnokról és környékéről ugyanis nagyon sok vendég érkezik hozzánk – fogalmazott Szabó Péter. A bükkaljai település a helyi termelők portékáiból, sajtokból, borokból, pálinkákból hozott kóstolót a kiállításra.

Galó Anita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat képviseletében és az Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület titkáraként arról beszélt, a manapság divatos online tájékozódási forma mellett az utazási kiállításon megkaphatják az érdeklődők a személyes kontaktus varázsát, így akár egy finom íz, vagy illat útján is megismerkedhetnek a megye, és a megyehatáron túli térségek kínálatával.

– Ez már a második év, amikor a hatszázezret is átlépte megyénkben a kereskedelmi vendéglátóhelyeken regisztrált vendégek száma. Számos fejlesztés történt, létrejött a Zagyva Ökopark, Szászberek, Zagyvarékas és Újszász részvételével. 

Folyamatban van a Jászberényi Állat és Növénykert fejlesztése, Szolnokon pedig hamarosan megnyitja kapuit az újjáépült művésztelep és a szolnoki vár.

– Év végén várhatóan megnyit a tiszaligeti termálfürdőnk, és elkezdődött egy négycsillagos szálloda építése. De a Nagykunság és a Tisza-tó is látványos turisztikai változáson ment keresztül, például megtörtént a szabadstrandok modernizálása is – sorolta.

Az utazási kiállítást Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere nyitotta meg. Mint mondta, bár a koronavírus-járvány jelentős károkat okozott a város turizmusában, a megyeszékhelyen az elmúlt évek során számos fejlesztés, program valósult meg, melyekhez szükség volt a turizmusban dolgozók szakértelmére is. Ennek köszönhető, hogy megújult a Véső úti strand, óriási fejlesztés kezdődött a Tiszaligetben, és sok színes program várja a szórakozni vágyókat, mint például a Tiszavirág Fesztivál illetve a Palacsintafesztivál.

Fotó: Mészáros János

– Azt gondolom, hogy az elért eredmények ellenére sem ülhetünk le, még számos feladat áll előttünk. Ha csak a Zagyva partjára kimegyünk, vagy a művésztelep környékén sétálunk egyet, már láthatjuk hogy történt valami, de még távol sem értünk a végére. Várható a várprojekt folytatása, a zagyva parti sétány kiépítése, illetve a zöldterületek fejlesztése. Mind azt a célt szolgálják, hogy egyrészt az itt élők is érezzék jól magunkat, és ezeket látva a városba érkezők is felkapják a fejüket – mondta az alpolgármester.

Az utazási kiállítás és a vásár mellett számos előadást, kiállítást tekintetnek meg az érdeklődők, de különböző foglalkozásokon, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programon is részt vehetnek.

A rendezvény az Aba-Novák Agóra szervezésében, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában