Szolnok/Galériával

2022.04.11. 06:46

Rekordszámú versenyző vett részt a XV. Pelinkán Kupán

Két év kihagyás után ismét megrendezték az ország egyik legnagyobb gasztronómiai kiállítását és versenyét Szolnokon. A  XIV. Pelikán Kupán idén rekordszámú versenyző vett részt.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

Színházi előadások és kulturális műsorok helyett ételekkel telt meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szombaton. Az aulában, az épület termeiben ízlésesen megterített asztalok álltak, ínycsiklandozó ételek, szemet gyönyörködtető desszertek sorakoztak. Mellettük szakács-, cukrász- és pincértanulók álldogáltak, izgalommal. Nem véletlenül, hiszen miközben még szakoktatóik utolsó instrukcióit hallgatták, már azt vizslatták, vajon milyen véleményt alkot a zsűri, melynek tagjai minden részletre figyeltek. 

Számít, hogy milyen távolságra vannak a terítékek, hogyan állnak az evőeszközök, de még az is, milyen magas az asztal közepén lévő dísz

– sorolt néhány előírást az egyik pincértanuló.

Hogy végül melyik teríték nyerte el az ítészek tetszését, kiderült, ahogyan az is, melyek voltak a legjobban sikerült ételek és desszertek. Az azonban biztos, hogy idén is nagyon sokan érdeklődtek a gasztroremekek iránt, sok látogatót vonzott a rangos esemény, melyre Szolnok méltán lehet büszke. 

Annak idején Pálszabó Mihály gasztroszakember indította útjára ezt a rendezvényt, azt hiszem, hálásak lehetünk neki és akkori társainak

– emelte ki köszöntőjében Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere.

Az, hogy ez a mai már a tizenötödik, bizonyítja, hogy Szolnoknak igenis helye van a gasztrotérképen és jó szakemberek élnek itt, iskoláinkban jó mesterek nevelődnek

– tette hozzá a településvezető.

A megye gasztronómiájának fejlődéséről szólt dr. Sziráki András is. Ahogy a szervező szervezet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, sokan dolgoznak azon, hogy a fejlődés hosszú távú legyen. A most bemutatkozó versenyzők nagyban hozzájárulnak ehhez, kivétel nélkül magas színvonalú munkákkal készültek a versenyre.

Idén ráadásul rekordszámú nevező volt. A helyi versenyzők mellett voltak, akik Kisújszállásról, Bajáról érkeztek, de akadtak hódmezővásárhelyi vagy éppen győri indulók is, akik helyezésektől függetlenül nagyon sok tapasztalatot szereztek.

Bár a verseny egyik fő mondata az volt, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek, az érdeklődők ízlelőbimbói sem jártak pórul. A verseny kísérő rendezvényeként ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Szervezete Húsvétváró Tavaszi Ízkavalkádra várta az érdeklődőket a Hild térre. A látogatók karcagi birkapörköltet, disznótoros finomságokat, kézműves élelmiszer-különlegességeket kóstolhattak, valamint bemutatókat is láthattak.

 

Szakácsként, cukrászként kicsit gyerek maradhat az ember

A XV. Pelikán Kupa gasztronómiai kiállítás és verseny vendége volt dr. György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára üdvözölte a rendezvényt és elismeréssel szólt a bemutatkozó szakmák képviselőiről. 

– Irigyellek titeket, irigylem önöket a szakmájukért. Elsősorban azért, mert az önök szakmájában az ember egy kicsit gyermek maradhat. Hiszen miről szól a gyerekkor? Kísérletezésről, felfedezésről, melyek nagy szerepet játszanak, ha az ember szakácsként, cukrászként dolgozik. És azért is irigylésre méltó a mesterségük, mert az emberektől azonnal megkapják a hálát, amennyiben jól teszik a dolgukat. Ehhez fontos, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozhassanak, ezért azt kívánom, hogy kiváló, megyei alapanyagok álljanak rendelkezésükre az alkotásukhoz – tette hozzá az államitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában