Bejelentés

2022.04.20. 17:26

Szeptember elsejétől megnyitja kapuit a Szolnoki Honvéd Kollégium

2022 szeptember elsejétől a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban megnyitja kapuit a Szolnoki Honvéd Kollégium, jelentette be szerda délelőtt Szabó István, honvédelmi államtitkár.

Köllő Judit

Szabó István, honvédelmi államtitkár Fotó: Mészáros János

– Ez a bejelentés nem lehet meglepő az itt élők számára, hiszen Szolnok egy katonaváros. A honvédség több alakulata is működik a helyőrségben, illetve egykor itt üzemelt egy honvéd középiskola és kollégium is – taglalta Szabó István, honvédelmi államtitkár. 

Mindemellett a honvédelmi nevelés célja, hogy minden magyar fiatal tisztában legyen azzal az állampolgári kötelességével, melyet az alaptörvényünk is rögzít: minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.

Az államtitkár azt is kihangsúlyozta, hogy a feltörekvő ifjúság számára biztosítani kell a megfelelő hazafias és honvédelmi nevelést is, ezért a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ megfelelő helyként szolgál a kollégium létrehozására.

– A Szolnoki Honvéd Kollégium 2022 szeptember elsejével, kezdi meg működését a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként – magyarázta Szabó István. 

– Az intézménybe bármelyik szolnoki középfokú oktatási-szakképzési iskola tanulói jelentkezhetnek. A honvéd kollégisták saját iskolájukban történő tanórai felkészülés mellett részt vesznek a kollégium honvédelmi program nevelésében, illetve lehetőségük lesz korrepetálások igénybevételére is. 

A diákok jelentkezése önkéntes, azonban mindössze huszonnégy tanuló felvételére van lehetőség.

A Szolnoki Honvéd Kollégium diákjai Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjban is részesülhetnek, amelynek értéke 4.50 tanulmányi átlag felett ötvennyolc ezer forint havonta. 

A honvédelmi államtitkár azt is megemlítette, hogy a kollégisták számára nem kötelező a katonai pályaválasztás, hiszen továbbtanulásról maguk dönthetnek, azonban elengedhetetlen számukra a honvédelmi tematikájú gyakorlatias foglalkozásokon való részvétel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában