Hagyományőrzés

2022.05.31. 19:51

A Kunszövetség idei terveiről is beszámoltak Karcagon

A karcagi Lovagi Udvarban tartotta közgyűlését vasárnap a Kunszövetség.

Daróczi Erzsébet

Az elvégzett munkáról és a tervezett programokról is hallhattak a jelenlévők Fotó: Daróczi Erzsébet

A megjelent tagokat, meghívott vendégeket, a kis- és nagykunkapitányokat, a nagykun települések polgármestereit, a Somogyi Kunok Egyesületének, a Karcagi Talpas Íjász Egyesület, valamint a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat tagjait F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség elnöke köszöntötte.

A napirendek előtt egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt dr. Hegedűs Pál mezőberényi, Szendrey Zoltán karcagi, Márki Kálmán túrkevei és Molnár Ferenc karcagi egyesületi tagjaikról.

A Kunszövetség 2021-ben végzett munkájáról F. Kovács Sándor, a 2021. évi gazdálkodásról pedig Kun Csaba Felügyelő Bizottsági elnök számolt be, aki az idei évi pénzügyi tervet is ismertette, amit a jelenlévők szintén elfogadtak. Az idei programról F. Kovács Sándor adott tájékoztatást.

A nemzeti ünnepeken és emléknapokon koszorúznak idén is, Kisújszálláson, a Horváth tanyán megrendezett Horváth György emeritus nagykunkapitány emléknapján, síremlékének avatásán már koszorúztak az elnökség tagjai.

Védnökséget vállalnak és díjat ajánlanak fel 2022-ben is hagyományőrző eseményeken, gasztronómiai fesztiválokon, mint a Karcagi Birkafőző Fesztivál, a Szentmiklósi Napok, a Kun Hagyományok Napja, valamint az I. Karcagi Huszártalálkozó.

A Szakmai Tanácsadó Testület által javasolt és kidolgozott pályázati felhívást tesznek közzé a Kis- és Nagykunság településein élő diákok számára a kunok történelmével kapcsolatos témákban. Virágh Gedeon huszár ezredes halálának 150. évfordulóján koszorúzással emlékeznek.

Anyagilag támogatják a Kézműves Örökség Egyesület szervezésében Kisújszálláson megrendezendő A nagykunsági szűcshímzések felhasználásának lehetőségei: konferenciát, tervező- és alkotótábort, sorolta az elnök.

 

Dr. Barna Gábor a kunszentmártoni tervezett rendezvényekről és megjelent könyvekről, dr. Örsi Julianna pedig az általa szerkesztett Jászkunság kötetekről tájékoztatta a tagokat.

Bácsfeketehegyről érkezett Kórizs József, aki az ottani Kunszövetségről és hagyományápolásról szólt. Az egyesület elnöksége hagyományőrző tevékenysége elismeréséül a fiatalon elhunyt alapító tagjuk emlékére alapított Sudár István-emlékdíjat Hunyiné dr. Domokos Emőke kunszentmiklósi íjász részére adományozta.

A történelmi íjász sportág négyszeres világbajnoka és kétszeres Európa-bajnoka jelenleg Törökországban világbajnokságon versenyez, így majd Lesi Árpád elnökségi tagtól veszi át az elismerést Kunszentmiklóson.

Az egyesület több tagja kapott elismerést az elmúlt időszakban, őket itt is köszöntötték. Dr. Barna Gábor professzor Frankói Vilmos-díj elismerésben részesült. A jászkun redemptiós megyei emlékülésen Jászkunságért ok­levet vehetett át dr. Bartha Júlia etnográfus és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke, akiket itt is köszöntöttek.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, az egyesület tiszteletbeli elnöke később veszi át az ajándékát. Az egyesületet támogatókat is köszöntötte az elnök: Kovács István karcagi családi gazdálkodót és feleségét és Pengő Ferencet, a Kun-Média Kft. tulajdonosát.

Az egyesület tagjai június 25-én, a Karcagi Birkafőző Fesztiválon találkoznak legközelebb. A közgyűlés a kun miatyánkkal zárult, melyet dr. Bartha Júlia etnográfus mondott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában