Probléma

2022.05.25. 06:55

A legtöbb jászkunsági társasházban évről évre emelik a közös költséget

A május végén és június elején esedékes lakógyűlések alkalmával sok esetben a közös költség emeléséről is döntenek. Bár a lakók nehezen szavazzák meg ezt, viszont belátható, hogy a közüzemi díjak növekedése, illetve az esetleges kisebb-nagyobb felújításra költhető forrás összegyűjtése miatt fontos lehet átgondolni a bevételeket.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A napokban érkeznek a lakástulajdonosokhoz a köz-, illetve lakógyűlés-meghívók. Az időpontot a társasházak többségében június elejére tűzik ki. A napirendi pontok között szerepel a korábbi évi beszámolók meghallgatása és elfogadása, de rendszerint ilyenkor szavaznak az emelésekről is. Az általános díj négyzetméterenként körülbelül százötven forint Szolnokon. A korszerűsítésekre, megtakarításokra szánt összegtől függően ez jelentős mértékben változhat. 

– Viszonylag új építésű házban lakunk, körülbelül nyolc éve készült el, eddig nem gondoltunk arra, hogy a felújításokra kellene gyűjteni, de most esedékessé vált néhány, egyelőre kisebb munka, például a lépcsőház festése – mesélte az egyik szolnoki háromemeletes társasházban élő Kelemen Barbara. Hozzátette: nem tudják, hogy mennyivel több közös költséget kell majd fizetniük, de mindenképpen megjelennek majd a lakógyűlésen, hogy dönthessenek. 

Korábban előfordult, hogy munka miatt nem tudtunk részt venni, és bár elégedetlenek voltunk a megszavazott összegekkel, nem igazán tudtunk mit tenni azonkívül, hogy elfogadtuk

– részletezte tapasztalatait. 

A közös képviselők beszámolói alapján egyébként is egyre kevesebben jelennek meg személyesen a gyűléseken, ezt a tendenciát a járvány még inkább felgyorsította, az utóbbi években ugyanis nem tudták a hagyományos alkalmakat megszervezni.

– A vírus miatt az előző két évben ebben az időpontban csak a jogszabály adta lehetőségek között tudtuk tárgyalni a napirendi pontokat, ám amikor a veszélyhelyzet lehetővé tette, 2020-ban és 2021-ben is megtartottuk a rendes küldöttgyűlést, melynek helyszíne hagyományosan a helyi művelődési központ – felelte megkeresésünkre Farkas Roland, a martfűi Tyereskova Lakásszövetkezet elnöke. 

Szerinte általánosságban elmondható, hogy a küldötteket leszámítva viszonylag kevesen szoktak jelen lenni, mivel sok másik településhez hasonlóan Martfű is az elöregedéssel küszködik. A fiatalabb korosztály szinte teljesen távol marad a lakógyűlésektől, ezért az érdeklődők többségében nyugdíjasok. 

Már évtizedek óta az a gyakorlat alakult ki, hogy a közös költség összege április 1-jétől emelkedik a tiszazugi városban. Mindez azt jelenti, hogy a küldöttgyűléseket március 31-e előtt már megtartják. Ekkor elfogadják az előző év gazdálkodásáról szóló pénzügyi beszámolót, valamint az aktuális évre vonatkozó költségvetési tervezetet, melybe belekalkulálják a felmerülő munkákat is. 

Nagyobb felújítások a kö­zeljövőben nem várhatóak, mivel az építőipari anyagárak és munkadíjak lassan a megfizethetetlen kategóriába tartoznak. Megbízható, számlaképes szakembert is nagyon nehéz találni

– mondta Farkas Roland. 

– A lakásszövetkezetnél jelenleg a közös költség felújítási része harmincöt forint négyzetméterenként, és mivel lakóink legjelentősebb része cipőgyári nyugdíjas, önként sem tudnak többletbefizetést vállalni, így a nagyobb tatarozásokra pályázati forrás nélkül esély sincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában