Európa-nap

2022.05.09. 19:55

Kerekasztal-beszélgetésre hívta a diákokat a füredi gimnáziumba Rácz Zsófia

Rácz Zsófia látogatásának célja az volt, hogy megismertesse a fiatalokkal az Európai Unió működését.

Köllő Judit

Fotó: Mészáros János

Hétfőn délelőtt a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskolában járt Rácz Zsófia, a miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára. A látogatása célja az volt, hogy megismertesse a fiatalokkal az Európai Unió működését, és az ezzel járó lehetőségeket a diákok számára. A rendezvények ugyanis lehetőséget adtak arra, hogy a jelenlévők még jobban megismerjék az Unió működését, és együtt fogalmazzák meg gondolataikat Európa jövőjéről.

Az egész napos rendezvényen több program is várta a diákokat, ugyanis a kulturális műsorokat hallhattak angol, francia és német nyelven. Kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, ahol Litkei Máté, a klímapolitikai intézet igazgatója, Rácz Zsófia, a miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Béres Béla, a jogi szolgálat tagja, és Tiszafüred polgármestere, Ujvári Imre beszélgetett az EU és Magyarország viszonyáról.

– Azért gyűltünk össze ma a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskolában, hogy megvitassuk, mi vár ránk idén, miután az Európai Bizottság az Ifjúság Európai Évének nyilvánította a 2022-es esztendőt – mondta Rácz Zsófia. 

– Célkitűzésünk az, hogy megünnepeljük és köszöntsük azokat a fiatalokat, akik az elmúlt években segítségünkre voltak. Hiszen többen nem csak nemzetközi keretek között, hanem hazájukban is számos önkéntes munkát végeztek a koronavírus-járvány idején. 

Mindezek mellett szeretnénk azokat a lehetőségeket is megmutatni nekik, amelyeknek köszönhetően a diákok jobban megismerhetik az Európai Uniót.

– Ehhez első sorban arra van szükség, hogy olyan programokon vegyenek részt, mint a mai, ahol sokrétű információt szerezhetnek az intézmények működéséről, ezzel is közelebb kerülve az EU-hoz. Nem utolsó sorban arra is biztatjuk őket, hogy alakítsanak ki kapcsolatokat más uniós országokban élő fiatalokkal, és – akár ösztöndíj-programok segítségével – külföldön is lehetőségük legyen tapasztalatot szerezni annak érdekében, hogy az ott megszerzett tudást hazahozzák és itthon kamatoztassák.

Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában