Verseny

2022.05.13. 19:55

Szép beszédével mindenkit lepipált a szolnoki Menyhárt Gergő

Ötvenhatodik alkalommal rendezték meg a Szép Magyar Beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjét, melynek idén is Győr adott otthont a közelmúltban. A megméretés Kazinczy-érmese Menyhárt Gergő, a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Technikum 9. E osztályos tanulója lett.

Köllő Judit

Menyhárt Gergő, a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Technikum diákja mutatja a Kazinczy-érmet, és a mellé járó oklevet Beküldött fotó

A Szép Magyar Beszéd versenyre az ország középfokú oktatási intézményeinek (gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola) 9–12. évfolyamos növendékei, illetve azon ötévfolyamos képzésben részesülők jelentkezhetnek, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségit. 

A Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Technikum diákjai már többször részesültek elismerésben, mivel az iskola pedagógusai szívügyüknek érzik a magyar nyelv ápolását, így az ehhez hasonló versenyekre történő felkészítés is nagy hangsúlyt kap. Menyhárt Gergő felkészítőtanára Szécsiné Tamasi Katalin volt, aki a verseny előkészületeiről beszélt hírportálunknak. 

– Tudomásom szerint anno ezt a versenyt a médiában dolgozók részére hirdették meg – kezdte Szécsiné Tamasi Katalin, a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Technikum magyar nyelv és irodalom szakos tanára. 

– A versenyt Péchy Blanka színművésznőnek köszönhetjük, hiszen az 1960-ban alakult alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyt, mely az eltelt öt évtized során országos mozgalommá nőtte ki magát. A verseny két nagyobb fordulóból áll. Az egyik a megyei, ahonnan minden kategóriából két diák juthat tovább az országos döntőbe, melynek ezúttal is Győr adott otthont. Maga a verseny komoly felkészülést igényel, az artikuláció és a szókincs a megméretésen való siker két alappillére. 

Gergővel is sok-sok anyagot olvastunk hangosan, hogy megfelelő legyen a hanglejtése és a kiejtése, mindez azonban nem okozott gondot a számára, mert amellett, hogy tehetséges, nagyon beleásta magát a dologba.

– A döntő egy maximum három perc hosszúságú, szabadon választott XX–XXI. századi magyar esszé- vagy értekezésrészlet felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy „beszélni nehéz” jellegű feladat írásbeli megoldásából állt. Menyhárt Gergő és felkészítője Örkény István egyik írását választották, ami a magyar nyelv sajátosságairól szól. Ezenfelül sok ismeretlen szövegen átrágták magukat, hogy Gergőt ne érje meglepetés a kötelező szöveg olvasásakor. Az írásbeli fordulóra a „beszélni nehéz” mozgalomban kialakított jelölési rendszert kellett megtanulnia, melyre szintén sokat készült tanárával. 

– Annak ellenére, hogy informatikát tanulok, kifejezetten szeretem a magyar nyelvet – árulta el a kilencedik osztályos Menyhárt Gergő. 

– Bár még messze van az érettségi és a továbbtanulás, egyelőre úgy érzem, ilyen területen szeretnék továbbmenni a felsőoktatásba. Nagy örömet jelentett számomra a versenyen való részvétel, minden percét élveztem, és jó érzés volt Győrbe látogatni, ahol lehetőségünk nyílt megnézni a város nevezetességeit, valamint sok új barátságot is köthettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában