Beszámoló

2022.05.17. 09:44

Több műszaki mentéshez riasztották a jászberényi tűzoltókat

Rengeteg munkát adtak a balesetek a jászberényi tűzoltóknak.

Illés Anita

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Több mint kétszázötven káreseményhez riasztották a tűzoltókat az elmúlt évben Jászberényben. Kiemelkedő tűzeset kettő fordult elő, a lánglovagok egy négyes és egy ötös riasztási fokozatú tűzesetnél fékezték meg a lángokat. A műszaki mentések száma tavaly olyannyira emelkedett a korábbi évekhez képest, hogy megelőzte a tűzesetek számát.

A Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tavalyi tevékenységéről, a város tűzvédelmi helyzetéről és a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről is beszámoltak a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Elhangzott, hogy a tűzoltó-parancsnokság 2021-ben eredményesen teljesítette meghatározott feladatait.

A tűzoltás és műszaki mentés mellett az előző évben is fontos cél volt a lakosság széles körű tájékoztatása a tűzmegelőzés érdekében, viszont ezt a tevékenységet nehezítették a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések. Személyes megjelenésre alig volt lehetőség, így sorra maradtak el többek között az óvodai és iskolai látogatások.

Az elmúlt évben két, ipari környezetben történt tűzesetet emelnék ki. Az egyiket négyes, a másikat pedig ötös riasztási fokozatban sikerült felszámolni. Ez utóbbi több napot vett igénybe

– részletezte Szabó Szabolcs Gábor tűzoltó alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának vezetője.

A káreseményeket elemezve elmondta, hogy Jászberény területéről tűzesethez és műszaki mentéshez összesen 253 riasztás érkezett a tűzoltósághoz, ami a sokéves átlag szerint alakult.

– A tűzesetek 105, míg a műszaki mentéseké 148 volt az előző évben. Fontos, hogy ténylegesen csak 141 eseménynél kellett beavatkozni. Ez azt jelenti, hogy a többi riasztás az téves jelzés vagy kiérkezés előtt felszámolt tűzeset volt, de előfordult szándékosan megtévesztő jelzés is. Tűzesetek közül továbbra is vezető helyen van a lakóingatlanokat érintő tűzeset, melyek sokszor emberi gondatlanságra vezethetők vissza – mutatott rá Szabó Szabolcs Gábor tűzoltó parancsnok­.

Beszámolójából megtudtuk azt is, hogy az ingatlanok tüzeit követik a szabadtéri tűzesetek, melyek száma a korábbi évekhez képest emelkedett.

A műszaki mentések közül jellemzően a közúti balesetekhez és viharkárok felszámolásához riasztják a lánglovagokat. Jászberényben az ipari környezet miatt nagy a teherjármű-forgalom, a teherszállítás, mely szintén növeli a műszaki mentések számát.

A közúti baleseteknél a személysérülések nagy számban fordulnak elő. A műszaki mentések száma (148) tavaly megelőzte a tűzesetek számát (105). 2020-ban 119 műszaki mentést és 130 tűzesetet rögzítettek a statisztikában.

A Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tájékoztatója kitért egyebek mellett arra is, hogy minden évben kiemelt figyelmet fordítanak az ifjúság- és lakosságfelkészítő tevékenységre, ám ez az utóbbi időben a pandémia miatt szinte szünetelt. Tavaly elmaradt a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny is. A jászberényi tűzoltólaktanya nagyobb létszámú csoportokat csak a járványügyi korlátozások feloldása után fogadott. A tanuló ifjúság közösségi szolgálat teljesítését 2021-ben szintén kisebb létszámban tudták biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában