Hortobágy-Berettyó

2022.05.02. 11:25

Turistavonzó területet alakítanának ki a főcsatorna mezőtúri szakaszán

A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna újjászületését tervezik Mezőtúron. Az elképzelés szerint egy rendezett, az odalátogatók számára tetszetős területet hoznak létre, miközben figyelnek a környezetre, a természeti értékekre. Az AquaTúr tervei már el is készültek.

Rimóczi Ágnes

A hetvenkilenc esztendős Ádám Zsigmond tízéves kora óta a vízpart szerelmese, azóta rendszeresen horgászik a Berettyó különböző szakaszain Fotó: Mészáros János

Több mint három esztendő után elkészült a Hortobágy-Berettyó-főcsatorna város melletti szakaszának revitalizációjára vonatkozó tervdokumentáció. Ezek megvalósításával egy olyan rendezett területet alakítanának ki, mely a városlakók megelégedésére szolgálna, valamint a turisták számára is vonzó lehet. A beavatkozás a vasúti hídtól a szűkületig, ahogyan a helyiek ismerik, a Rózsadombig tart majd. 

A hatóságok, köztük a Hortobágyi Nemzeti Park is elfogadta a terveket, így azok vízügyi, környezet- és természetvédelmi szempontból is megfelelőek – hangsúlyozta Herczeg Zsolt.

A városvezető a részleteket tekintve elmondta: a projekt keretében megvalósul a meder és a hullámtér kotrása, és két tavat alakítanak majd ki, melyekben szökőkutak lesznek.

Sétányok épülnek, lesz egy rekortán futópálya, valamint egy élményelemmel felszerelt sportpark. A városi hídfőnél létrehoznak egy díszteret, lesz büfé, és természetesen nyilvános mosdó is. Kerékpártárolókat, vízi sporteszközök tárolására alkalmas konténereket helyeznek majd el, több területen lesznek árvíz esetén mozdítható pihenőpadok és -szigetek, valamint egy úszóműves kikötőt szintén létesítenek. 

– A környezetvédelem jegyében alkonykapcsolós napelemes lámpákat helyeznek el a területen, füvesítenek és fűzfákat telepítenek majd a szakemberek. Külön öröm számunkra, hogy egy új, díszkivilágítással ellátott gyalogoshíd is épül majd a víz felett – sorolta a polgármester. 

A bejelentés után számos pozitív visszajelzés érkezett az önkormányzathoz a tervekkel és elmondottakkal kapcsolatban, ám kérdések is megfogalmazódtak. Így felmerült például, hogy vajon megmarad-e a vízen élő madarak élőhelye. Köztudott ugyanis, hogy a főcsatorna városi szakasza a szerkők kedvelt fészkelőhelye. 

– A kotrás során kimarad két olyan fontos élőhely – vagyis a vasúthoz közeli felső rész, továbbá a déli terület –, ahol a szerkők fészkelnek. Beavatkozásmentes marad több mint nyolcvanezer négyzetméter, a vasúti hídtól északra eső területen pedig továbbra is érintetlen rész marad az élőlények számára – felelte a kérdésekre válaszolva Szűcs Dániel.

Az alpolgármester a horgászok részéről érkezett kérdésre is megnyugtató választ adott. Eszerint az említett két, beavatkozásmentes területen, de a feltöltött részeken is lesz lehetőség pecázásra. 

Az elmúlt időszakban többször egyeztettünk az érintett hatóságok szakembereivel, hogy miként tudnánk olyan tervet elfogadtatni, ami mindenki számára kedvező. Úgy hozunk létre egy rendezett belterületi szakaszt, mely a turistáknak is vonzó, hogy közben figyelünk a természeti értékeinkre

– összegzett az alpolgármester. 

Az elkövetkező hónapokban lezajlik egy feltételes közbeszerzési eljárás, ha az sikerrel zárul, meglesz a kivitelező, akkor az előterjesztés a kormány elé kerül, amely dönt a forrás biztosításáról. 

– Amennyiben megkapjuk a forrást, a beruházás két év alatt elkészül, a kivitelező a munkálatok során is figyelembe veszi a madarak fészkelési időszakát – emelte ki Szűcs Dániel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában