Emlékek

2022.06.01. 19:02

Felidézték a karcagi laktanya történetét

A Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület rendhagyó megemlékezést szervezett.

Daróczi Erzsébet

Rab János koszorúzta meg az emléktáblátFotó: Daróczi Erzsébet

A volt HEMO épületén elhelyezett emléktáblánál tartott koszorúzási ünnepséget a Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület vezetősége a honvédelem napja alkalmából.

Mint Rab János nyugállományú őrnagy, az egyesület elnöke elmondta, az eseményre a több-kevesebb ideig a karcagi laktanyában szolgált egykori katonatársakat, munkatársakat, valamint a helyi civil szervezetek vezetőit várták.

A honvédelem napja mellett az emléktáblánál arról is megemlékezünk, hogy volt egyszer egy karcagi laktanya, amely több évtizeden át, egészen 2004. június 30-áig működött

– mondta az őrnagy.

A honvédelem ügye Karcagon korán megjelent, már az 1745. május 6-án íródott redemptiós oklevélben felsorolt kötelezettségek között is szerepelt a rendszeres katonaállítás. A városban előbb különböző épületekben helyezték el az ide vezényelt katonákat, végül 1931. június 20-án kezdték meg a kaszárnya építését, amelyet 1936. október 1-jén adták át a Honvédelmi Minisztériumnak.

Az elkészült laktanyát az Esztergomból áthelyezett Magyar Királyi Kapisztrán János 6. honvéd kerékpáros zászlóalj katonái népesítették be, majd őket a Bethlen Gábor 10. honvéd gyalogezred III. zászlóalja váltotta fel.

A II. világháborút követően előbb lövész alegységek jelentek meg a laktanyában, majd 1953. november 15-től egy páncéltörő tüzérosztályt szállásoltak el. Később, 1962 tavaszán három tiszt érkezett Karcagra, hogy megalakítsa a 6. könnyű légvédelmi tüzérosztályt, amelyet 1969. szeptember 1-jével légvédelmi tüzérezreddé fejlesztettek, a laktanya és helyőrség-parancsnokságot a páncéltörő tüzérosztálytól a légvédelmi tüzérezred vette át.

Folyamatosan javultak a katonák élet- és munkakörülményei. Az alakulatok 1990-ig tevékenykedtek Karcagon, a megüresedett laktanyában pedig ruházati raktárbázist alakítottak ki, ezzel párhuzamosan a karcagi helyőrséget, a laktanyát, mint honvédségi bázist megszüntették. Az egykori laktanya területén jelenleg gazdasági vállalkozások működnek. – Egyesületünk egy katonai emlékszobát is kialakított, amelyet bárki megtekinthet

– mondta Rab János.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában