Tisza-tavi PET Kupa

2022.06.27. 16:29

Hűtőt és tévét is találtak a Tisza-tavon begyűjtött hét tonna szemétben

Ismét számtalan önkéntes fogott össze a természet megszépítéséért a III. Tisza-tavi PET Kupán. A 14 csapatból álló önkéntesek rekordszámú eredménnyel zárták az 5 napos rendezvényt, melynek köszönhetően közel 7 tonna hulladéktól tisztították meg a Tisza-tó egyes szakaszait.

Köllő Judit

Ismét sok önkéntes fogott össze Fotó: Kubinyi Enikő

A résztvevőknek összesen 1549 zsáknyi hulladékot sikerült összegyűjteni. A többnapos eseményen 14 csapatba osztották az önkénteseket, akik saját kezűleg készült tutajukkal szálltak vízre, hogy megszépítsék a tavat. 

A főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot az árterekben igen gyorsan benövik a növények, a sűrű vízparti erdőben nincs könnyű dolga a petkalózoknak. A kalandvágy, a tenni akarás és a környezetvédő lelkület mégis rekordszámú csapatot állított a Tisza-tavi rajtvonalhoz, hogy különleges élővilágú vízi és szárazföldi területeket tisztítsanak meg a hulladéktól. Idén négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi résztvevőkből álló csapat küzdött meg egymással, a szúnyogokkal és persze a pet-palackokkal.

Négylábúak is segítettek a szemétszedőknek Fotó: Kubinyi Enikő

– Hatalmas szervező munka áll a pár napos esemény mögött – fejtette ki mondanivalóját Bitter Zsuzsanna, a Pet Kupa irodavezetője. 

– Szerencsére számtalan önkéntes segít bennünket, nekik köszönhetjük például a szálláshelyek és az étkezések zökkenőmentes lebonyolítását. A rendezvényünk egy nagy létszámú, vízi túrának is nevezhető esemény, hiszen e pár nap alatt egy tábori környezetben élünk. Sátorban alszunk, közösen reggelizünk és a hosszú napok során vízre szállunk pet-palackokat gyűjteni. A 14 pethajós csapat mindegyike szinte erőn felül gyűjtötte a hulladékot, ennek köszönhetően összesen 1549 zsákban, becsléseink szerint közel hét tonna szemetet sikerült összegyűjteni. A szelektálási munkában a csapatok idén is jelentős részt vállaltak, a hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták.

A tó Tiszafüred, Tiszanána, Dinnyéshát közötti szakaszán tehát jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtött a kétszázötven résztvevő petkalóz. Naponta találtak hűtő darabokat, tévékészüléket, autó karosszériát, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is.

A nádasban is rengeteg szemetet találtak az önkéntesek Fotó: Molnár Vanda

– A Dinnyésháti kikötőben zártuk rendezvényünket, ahol eredményt hirdettünk, illetve ezen a helyszínen bontottuk szét a pet-palackokból készült hajóinkat, melyeket a későbbi időkben is felhasználunk – taglalta hírportálunknak az irodavezető. 

A Tisza-tóban összegyűjtött szemét nagy hányadát a verseny során hasznos anyagokra szelektálták a részvevők.  Az így csoportosított hulladékot a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. segítségével a PET Kupa Kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahonnan döntő hányada magyar vállalkozókhoz kerül újrahasznosításra.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában