Tiszafüred

2022.06.01. 20:27

Szűcs Imre feleségével és lányaival együtt készíti a hagyományőrző termékeket

Ötven évvel ezelőtt hozta létre fazekasműhelyét a tiszafüredi Szűcs Imre. A fazekasmester ennek apropóján mesélt hírportálunknak a kezdetekről, illetve arról is, hogy ma már családi vállalkozásként viszik a műhelyt, a munkában felesége mellett gyermekei is segítenek.

Köllő Judit

Szűcs Imre és felesége, Erzsébet ottjártunkkor is közösen dolgoztak a műhelyben Fotó: Mészáros János

Az eredetileg karcagi születésű Szűcs Imre népi iparművész, a népművészet mestere címmel is rendelkező fazekasmester több mint ötven esztendővel ezelőtt hozta létre műhelyét. 

A tanulmányaimhoz kapcsolódó gyakorlat idejét a karcagi, Kossuth-díjas fazekasmesternél, Kántor Sándornál töltöttem

– kezdte történetét Szűcs Imre. 

– Majd 1965-ben jó eredménnyel szakmunkás-bizonyítványt szereztem, ezt követően pedig még nyolc évet dolgoztam a híres mester mellett. Édesapám úgy döntött, hogy építsük be telkünk felét azért, hogy létrehozzunk egy fazekasműhelyt. Így 1972-ben elkészült Tiszafüreden a saját műhelyem, melynek köszönhetően azóta is a magam gazdája vagyok – emlékezett vissza az alkotóművész. 

A tiszafüredi családi vállalkozást Szűcs Imre feleségével és két lányával üzemelteti, akik között munka közben is nagy az összhang. Gyorsan elsajátították az alapokat, az otthoni munka egyik előnye ugyanis az volt, hogy korongozás közben a fiatalok állandóan a műhelyben figyelhették szüleiket. 

Mivel a feleségemmel otthonról dolgoztunk, nem vihettük óvodába a gyerekeket, ezért a műhelyben felakasztottam nekik egy hintát, ahonnan figyeltek bennünket, így kezdődött minden

– folytatta Szűcs Imre. 

– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a feleségemmel és két lányommal dolgozom, akik szintén népi iparművészek. A fiatalok hozzák az újító ötleteket, ők azok, akik kísérleteznek a színekkel, és modernebb köntösbe öltöztetik a darabokat. Mi, a feleségemmel inkább a hagyományos vonalat képviseljük, a kedvencem például a zöld és fekete színek kombinálása, mely a saját stílusomnak mondható – tette hozzá a képzőművész, aki úgy véli, ha a gyerekekkel már egészen kicsi korban megismertetnék hagyományainkat, ősi mesterségeinket, akkor jobban a magukévá tudnák tenni azokat. 

– Erre nevelni kell őket, mint minden másra. Ezért mi is próbálunk tenni, például találkozókat szervezünk és vásárokba járunk, hogy minél többen megismerjék a szakma fontosságát – mondta a fazekasmester, aki szerint a mai fiatalok igazán szerencsések, hiszen sokkal több idő jut egy-egy projekt elkészítésére, mint a régi időkben. 

Gyorsan eltelt ez a pár évtized, mely alatt számos elismerést értem el a mesterségben

– emlékezett vissza a népi iparművész. 

– Ezért is feladatomnak érzem a tiszafüredi fazekasság életben tartását és továbbfejlesztését a mai kornak megfelelően. Mindezeknek az elismeréseknek természetesen a feleségem is részese, hiszen 1972 óta együtt dolgozunk – jelentette ki Szűcs Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában