Ajándék

2022.07.20. 06:55

Egy kalandos történetű, nagy értékű festményt ajánlottak fel a besenyszögieknek

Újabb Chiovini-képpel gazdagodott a besenyszögi önkormányzat. A nagy értékű festményt a néhai tanácselnök, a város díszpolgára, Szurmai Lajos lánya, Hetényi Istvánné Szurmai Magdolna ajándékozta a városnak, Beseny­szögnek. A hivatal épületének felújítása után a legújabb darab is a polgármesteri hivatal Chiovini termébe kerülhet.

P. Pusztai Nóra

Az új festmény is a polgármesteri hivatal Chiovini termébe kerül majd, mutatja Balogh Zoltán polgármester Fotó: P. Pusztai Nóra

Évtizedek óta gyűjtik Chiovini Ferenc képeit, melyek szép számban szaporodnak a hivatal épületében. A vásári hangulatot vagy éppen lila kalapos nőt ábrázolók mellett a hagyományos tájképek is megtalálhatóak. 

– Chiovini Ferenc személyében olyan művész származik a mi városunkból, aki országos hírű. Lassan indult a folyamat, de dolgozunk azon, hogy emlékét méltóképpen megőrizzük – mondta Balogh Zoltán polgármester. 

A nyolcvanas években utcát neveztek el róla, majd az alkotó születésének századik évfordulója alkalmából parkot és szobrot avattak. 

Néhány évvel később, 1996-ban az iskola is felvette a nevét, majd 2007-ben emlékszobát alakítottak ki a település muzeális intézményében, a Vehiculum-Házban. Időközben festmények kerültek az önkormányzat tulajdonába. 

– A korábbi jegyzőnk törekvése volt, hogy folyamatosan bővüljön a képek száma. Ha lehetőség van rá és a pénzügyi keretek engedik, igyekszünk évente-kétévente egy-egy darabhoz hozzájutni, már a kereskedők is keresnek minket. Viszont méltó helyet is kell keresni az alkotásoknak. A hivatal Chiovini teremében és az épület felújítása során kialakított tetőtéri tanácsteremben kapnak helyet a falon – szögezte le a polgármester. 

Minden festménynek külön története van. Az egyik például csak másolat. 

– Felkérték Chiovinit, hogy Kiskörénél az építkezést fesse meg, egész sorozat készült belőle. A kollekcióból egy elkerült egy magánszemélyhez, majd azért, hogy mégis teljes legyen a sorozat, lemásolták, évekkel később a vízügy meg tudta vásárolni az eredetit, akkor adták nekünk a másolatot – mesélte. 

Jó a kapcsolatuk a művészcsalád még élő tagjaival, a festő lányának, Chiovini Mártának véleményét minden vásárlás előtt kikérik. Lefényképezik és elküldik az alkotást, ő látja, hogy eredeti lehet-e. 

– Szinte napi kapcsolatban vagyunk. Elég, ha egy képet küldök az aláírásról, ő már abból meg tudja ítélni a valódiságot – ezt már Molnár Melinda, a Vehiculum-Ház vezetője tette hozzá. A legutóbbi képet Hetényi Istvánné Szurmai Magdolna ajándékozta Besenyszögnek. Édesapja, Szurmai Lajos az utolsó előtti tanácselnök volt, sokat tett a településért, az ő iránta érzett tiszteletből ajánlotta fel a Chiovini-festményt, mely kalandos történet során került hozzá. 

– Ahogy elmesélte, az alkotás hosszú évekig a munkahelyén lógott a falon, melyet a vállalattól folyamatosan próbált megvásárolni, hogy édesapját meglepje vele. A főnökök váltották egymást, de senki sem adta el a festményt, amikor viszont néhány éve nyugdíjba vonult, akkor odaajándékozták neki. Annak ellenére, hogy mennyire ragaszkodott hozzá, mégis felajánlotta – részletezte Molnár Melinda. 

Nem is akármilyen Chiovini-­képpel gazdagodhatott a város, mely jól illik a besenyszögi tájakat, pusztát, tanyavilágot megörökítő alkotások közé, így nagy értéke a településnek.

Kitűnő tanulók kapják az elismerést

Nemcsak utcát, parkot és iskolát neveztek el Chiovini Ferencről Besenyszögön, hanem egy díjat is alapítottak a tiszteletére. Az elismerést olyan kitűnő tanulók vehetik át, akik a közösségi életben is szerepet vállalnak, s nem mellesleg hasonlóan széles érdeklődési körrel rendelkeznek, mint maga a névadó, Chiovini Ferenc. A Vehiculum-Házban kialakított emlékszobában kis táblák is jelzik, ki érdemelhette ki a legjobbaknak járó díjat, melyet nem minden évben ítélnek oda. Idén Csajbók Kiara kerülhetett a falra, a táblácskát ő maga mutatta meg nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában