Jászkunság

2022.07.05. 11:15

Négylábú kedvenceinket is alaposan próbára teszi a rekkenő hőség

A forró nyári napok négylábú kedvenceink mindennapjaira is hatással vannak. Ilyenkor fontos ügyelnünk az állandó vízpótlásra, illetve a rendszeres sétákra is. A szolnoki Szűcs Andrea kutyaoktató és terapeuta néhány lényeges tudnivalóra hívta fel az állattartók figyelmét.

Köllő Judit

Gulyás Barnabás és testvére, Hanna a füredi Mancsos Pancsolót is felkeresték kutyáikkal Fotó: Nagy Balázs

Fontos tudnunk, hogy kutyánk hőháztartása teljesen másképp működik, mint a miénk. Míg mi izzadás útján szabadulunk meg a felesleges hőtől, addig a házőrzőknek jóval kevesebb verejtékmirigyük van. Ők a lihegést használják testük hűtésére. Ám mivel a hőcsere így jóval kisebb felületre korlátozódik, ezért sokkal érzékenyebbek a melegre, mint mi, emberek. 

– Általában a gazdák naponta háromszor sétáltatják kutyájukat, ebben a melegben azonban érdemes ezt két hosszabbra és egy rövidebbre változtatni – tanácsolta a szolnoki Szűcs Andrea kutyatréner.

– A nyári időszakban figyeljünk a sétáltatás időpontjaira is, melyhez a reggeli és a késő esti órák a legalkalmasabbak. Napközben pedig egy gyors egészségügyi kerülőt tegyünk kedvencünkkel. Az is lényeges, hogy árnyékos helyeken tegyük mindezt, hiszen a kutyák talpa elég érzékeny a forró betonra.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy akár lakásban, akár kertben tartjuk az állatot, mindennap többször cseréljük a vizét. 

A lakásban tartott kutyák többsége érzékeny a klímára is, ha ennek közelében van a fekhelye, érdemes máshová áthelyezni

– hangsúlyozta a szakember. 

– Mindez abban nyilvánul meg, hogy állandó fül- és szemgyulladással küszködik. Az is fennálló probléma, hogy sokszor a hosszabb szőrű kutyák gazdája jó szándékból levágja az állat bundáját, ami teljesen felborítja az eb hőleadását. A nagy bunda ugyanis télen nemcsak fűti a testét, hanem nyáron a hűtésben is segít, mivel nehezebben melegszik fel. 

Nem meglepő az sem, hogy ezekben a melegebb időszakokban kutyáink fáradékonyabbak, ezért hagyjuk őket pihenni, és ne aggódjunk azon sem, ha étvágytalanságot tapasztalunk náluk.

– A hőségben még jó ötletnek számít a pancsolás, amit szintén a reggeli, illetve esti órákra időzítsünk, azonban figyeljünk arra, hogy fokozatosan engedjük őket a vízbe. A forró nyári napokon egy kis hűsítő pancsolás mindenkinek jólesik, ez alól kedvenceink sem kivételek.

Szerencsére négylábú családtagunkat nem kell otthon hagynunk, ha vízpartra indulunk vakációzni, hiszen számos kutyabarát vendéglátóhely közül választhatunk. Ilyen például a tiszafüredi Mancsos Pancsoló is, ahol Gulyás Hannát és Barnabást kaptuk lencsevégre, akik kifejezetten emiatt utaztak át Heves megyéből.

– Egerből látogattunk el a Tisza-tóhoz a testvéremmel, és természetesen elhoztuk két border collie kedvencünket is, Merlint és Pablót – árulta el hírportálunknak Gulyás Hanna.

Sokan látogatnak el kedvencükkel a tiszafüredi Mancsos Pancsolóba Fotó: Nagy Balázs

– A ko­ra délelőtti órákban érkeztünk, hogy legalább két órát szaladgálhassanak és pancsolhassanak kedvenceink. Egyik ismerősöm ajánlotta a Mancsos Pancsolót, ő rendszeresen jár ide kutyájával, és nagyon szereti a helyet. Szimpatikus, hogy egy hatalmas területen szaladgálhatnak, mely el van kerítve, így nem kell félnünk attól, hogy kirohannak az utcára. Mindez hozzájárul az önfeledt fürdéshez, amire épp szükségük van, ezért biztosan máskor is ellátogatunk a térségbe – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában