Kenderes

2022.09.22. 19:00

A folyamatos fejlődés híve a díjazott intézményvezető

A kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Liliom Óvoda vezetője, Nagyné Lenge Margit az országos tanévnyitó szentmisén, a Sárospataki Bazilikában vehette át dr. Ternyák Csaba érsektől a Szent Gellért-díj arany fokozatát. Ennek apropóján beszélgettünk az intézményvezetővel pályájáról és a tanévkezdésről.

Daróczi Erzsébet

Nagyné Lenge Margit dr. Ternyák Csaba érsektől vehette át a rangos elismerést

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Nagy Gabor

– Nagyon megtisztelő számomra ez a kitüntetés, mivel az Egri Főegyházmegye több mint ötven intézményének pedagógusai, dolgozói közül heten részesültünk ebben. Felemelő érzés volt átvenni a kitüntetést dr. Ternyák Csaba érsektől – nyilatkozta hírportálunknak a díjazott, aki magyar, orosz és német szakos tanárként közoktatási vezető végzettséget is szerzett az elmúlt évtizedekben. 

– Tanári pályámat 1988-ban kezdtem a kenderesi általános iskolában, már harmincnégy éve dolgozom itt. Voltam felsős szakmai igazgatóhelyettes, 2009-től vettem át az intézmény vezetését, azóta több fenntartónk is volt. 2015. szeptember 1-jével vett át bennünket az Egri Főegyházmegye – tudtuk meg Nagyné Lenge Margittól, aki a pedagógus életpályamodell indulásakor Pedagógus II., majd 2015-ben Mesterpedagógus fokozatot szerzett, azóta szakértőként is tevékenykedik. 

– Szakmai tudásomat továbbképzéseken gyarapítom, és a kollégáimat is erre ösztönzöm. Szeptemberben 126 óvodás és 188 iskolás – köztük 17 elsős – kezdte meg az új nevelési évet, és biztosított a napközis ellátás is. A nyári szünetben megtörténtek iskolánkban és óvodánkban a szükséges karbantartások, eszközbeszerzések. Pedagógusaink mindent megtettek, hogy a gyerekeket szépen dekorált, színes csoportszobák és tantermek várják szeptember 1-jén. Oktatómunkánk kiemelt területei idén is a biztos alapkészségek kialakítása, az idegen nyelv oktatása első osztálytól, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás. E célok eléréséért sok délutáni foglalkozást is indítunk.

A tehetséggondozást segítik a középiskolára és a tanulmányi versenyekre felkészítő foglalkozások, az informatika vagy a német szakkör, utóbbin második idegen nyelvként tanulják a gyerekek a németet.

– A felzárkóztatás érdekében a felsősöknek e tanévtől tanulószobát szerveztünk. Katolikus iskolaként fontos feladatunk a tanulók személyiségének keresztény szellemű formálása. Így szeptembertől a hetet közös imapercekkel kezdjük Koltavári Attila atyával és hitoktatónkkal, az osztályok pedig miséken vesznek részt. Az előttünk álló tanév mottója: „A szentmise a család erőforrása.” Ennek a jegyében várjuk és hívjuk a szülőket, nagyszülőket az iskolamisékre és a vasárnapi szentmisékre. Ezenfelül továbbra is megvalósítjuk hagyományőrző, teremtésvédelmi és osztályprogramjainkat. Az óvodában az újonnan érkezettek beszoktatása után szintén lesznek olyan programok, amelyeken számítunk majd a szülők jelenlétére is – magyarázta a díjazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában