Budapest / Szolnok

2022.09.21. 13:55

Egyetemisták csalnak mosolyt a beteg gyermekek arcára

Száz darab, fejlesztő játékokat tartalmazó úgynevezett KALANDobOZZAL kedveskedne az Amigos a gyerekekért Alapítvány a szolnoki Hetényi Géza Kórházban kezelt kis betegeknek. A százötven-százhatvan önkéntes egyetemistából álló csapat már nyolc éve látogatja az ország kórházaiban fekvő gyermekeket, hogy segítségükkel könnyebben vészeljék át a gyakran hosszúra nyúló bentlétet.

Molnár-Révész Erika

Amigos önkéntes Regina foglalkozik a kis betegekkel a fővárosi Bethesda Gyermekkórházban

Forrás: Beküldött fotó

– Magyarországon évente több ezer gyermek kerül kórházba balesetek, műtétek és egyéb betegségek miatt. Ilyenkor kiszakadnak a baráti közösségéből, egy ismeretlen, az egész család addigi életét felforgató eseménnyel kell szembenézniük, ami bennük és szüleikben is feszültséget, félelmet kelt – ezt szeretné oldani az egyetemistákból álló önkéntes csapat, mondta az alapítvány céljáról  Harazin Regina, kommunikációs felelős.

Az egyetemista önkéntesek – más néven az Amigosok – már közel nyolc éve látogatják a beteg gyerekeket a kórházakban, hogy nyelvtanítással, játékkal és a barátság erejével motiválják őket.

Jelenleg százötven-százhatvan önkéntes jár a beteg gyerekekhez az ország öt városában, Budapest mellett Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben és Pécsen, összesen tizenhat kórházi osztályon csalnak mosolyt a gyermekek arcára. 

– Rengeteg felkérést kapunk az ország több városából a gyermekosztályokról, azonban egy új városban sok felkészülést és erőforrást igényel az elindulás, ezért sok helyen még nem tudunk személyesen is jelen lenni. Úgy gondoltuk, átmeneti megoldásként idén ősszel ezer, kórházban kezelt gyereket szeretnének megajándékozni a KalanDobozzal, hogy hozzájuk is eljuttathassuk az élményt, vagyis a játékos tanulás és barátság gyógyító erejét.

Ezek a dobozok nyolc városba, Zalaegerszegre, Ajkára, Miskolcra, Salgótarjánba, Szolnokra, Nyíregyházára, Kisvárdára , Balassagyarmatra, illetve Szabolcs-Szatmár megyei intézményekbe kerülnek majd

– sorolta Regina. 

A dobozok megtöltésében bárki segíthet. Ennek részleteiről az alapítvány honlapján lehet tájékozódni , ahol azt is ki lehet választani, konkrétan melyik kórház kis betegei kapják a segítséget.

A lábadozó gyermekek a barátság mellett nyelvtudást is kapnak az egyetemistáktól, a kisebbeket pedig mesékkel nyugtatják meg
Forrás: Beküldött fotó

– Az ajándékdobozokat novemberben szállítjuk majd ki az intézményekbe, már felvettük a kapcsolatot a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályának vezető főnővérével is. Nagyon kedvesen és szívesen fogadták a doboz hírét, örülnek az együttműködésnek. A szolnoki kórházban sajnos nem vagyunk még jelen önkéntesekkel, rövidtávon ugyanis az a célunk, hogy az ország gyermekonkológiai osztályain segítsünk, hiszen ezeken a helyeken kezelik hosszú ideig a gyermekeket, így ők vannak kitéve leginkább az elmagányosodás, a közösségből kimaradás legnagyobb veszélyének–hangsúlyozta a kommunikációs felelős.

Vidámságot, tudást visznek a lábadozó gyermekeknek

Az úgynevezett KALANDobOZZ-t rögtön az osztályra érkezésükkor kapják meg a gyerekek, ezzel próbálják oldani az Amigosok a kórház okozta riadalmat, félelmet.

– Amikor a gyerek kinyitja a dobozt, azonnal tevékenykedni kezd, elterelve gondolatait jelenlegi helyzetéről. Olyan játékokat kínálunk, amelyeket már ismernek, nem kell bonyolult játékszabályokat olvasgatni. A jól megszokott játékokat azonban Amigos köntösbe bújtattuk.

A gyerekeknek lehetőséget adunk arra is ezzel a dobozzal, hogy a kórházi szobában nyissanak egymás felé, és amennyiben van erre lehetőségük, és tudjanak közösen is játszani.

– Az óvodás korosztályt bátorító mesékkel szeretnénk megörvendeztetni, az iskolásokat pedig a nyelvek sokszínű világába hívjuk kalandozni – mondta el Dobos Kata, gyógypedagógus, az Amigos munkatársa, a program vezetője.

A dobozokba emellett kézműves eszközök, az Amigos saját fejlesztésű foglalkoztató füzetei, nyelvek fejlesztését segítő kártyajáték, és építőkockák is kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában