Emlékezés

2022.09.14. 19:55

Ezer szállal kötődött Szolnokhoz a forradalom hőse, Wittner Mária

A forradalom előtt, majd pedig szabadulása után sokáig Szolnokon élt, de Kunhegyesen is dolgozott.

Mészáros Géza

Az 56-os forradalom hatvanadik évfordulóján, 2016 októberében Wittner Mária a saját kezével varrt és hímzett nemzeti lobogót adományozott a Szolnoki Szigligeti Színháznak, amelyet Balázs Péter, egykori igazgató vett át Fotó: Új Néplap Archív

Fotó:

Nyolcvanöt esztendős korában elhunyt az ’56-os megtorlások idején halálra, később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Wittner Mária. Talán kevesen tudják róla, hogy a forradalom előtt, majd pedig szabadulása után sokáig Szolnokon élt, de Kunhegyesen is dolgozott. Ezeket az időket elevenítjük fel a róla szóló visszaemlékezésünkben.

Wittner Mária 1937-ben született Budapesten, egy hétgyermekes csonka családba. Nem várt gyermek volt, ezért aztán a világra jötte után meg is pecsételődött sorsa, otthon ugyanis szeretetet nem kapott. Elmondása szerint édesapját nem is ismerte. Úgy tudta, talán iráni származású lehetett, aki perzsaszőnyeg-készítőként és -kereskedőként az Andrássy úti Párisi Nagy Áruházba járt, ahol édesanyja is dolgozott. Máriát az édesanyja kéthónaposan dajkaságba adta, kétéves korában pedig a keresztanyja elhelyezte egy karmelita zárdában. A lányt apácák nevelték, akik 1948-ban felkutatták az anyját, és visszavitték hozzá. 

– Nem éreztem semmi anyai melegséget …, valahogy én mindig kínos teher voltam, akit le kellett tagadni, akinek kényelmetlen volt a léte… – írta meg anyjáról hajdani emlékeit egyik könyvében.

Máriát, a vele töltött alig két hónapos együttlét után az anyja „nemkívánatos személynek” minősítette, és az Üllői úti gyermekotthonba adta. 

Onnan a sárvári gimnáziumba adták, de két osztály után félbehagyta tanulmányait. A szíve visszahúzta a karmelitákhoz, de mivel Rákosiék 1950-ben államosították az intézményt, ismét állami neveldébe, mégpedig a szolnoki Gyermek- és Ifjúságvédő Intézetbe, a GYIVI-be került. Az intézményt a legendásan nemes lelkű Patkós Gyula igazgatta, egészen 1986-os nyugdíjazásáig.

„Gyula bácsi családjával, feleségével és három gyermekével nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom. Szerettem Terike nénit, szerettem a kis Gyuszkót oviba vinni, és szerettem a családjukkal tölteni az időmet. Gyula bácsi ízig-vérig pedagógus volt, aki a gyerekekért élt, amit az is bizonyít, hogy sokan visszajártak hozzájuk. A mai napig visszalátogatok minden év novemberében a sírjaikhoz” – fogalmazott Wittner Mária az Új Néplap tíz évvel ezelőtt vele készített interjújában az „első” szolnoki korszakáról.

Máriát Patkós igazgató úr az ötvenes években Kunhegyesre, a járási tanácshoz, gépíróként helyeztette el. 

Emlékei szerint nem bírta a gyomra a kötelező beszolgáltatásokról szóló jegyzőkönyvek tartalmát, ezért egy év után otthagyta az állást, és visszatért Szolnokra, ismét állami gondozásba. 

Pincértanfolyamra járt, de ezt nem tudta befejezni, mert 1955. április 30-án megszületett első, Károly nevű kisfia, akinek ugyanaz a sors jutott, ami neki, ő is állami gondozott lett. A tizennyolc éves „anya” ezután Pestre került, alkalmi munkákból élt, mígnem 1956. október 23-án kitört a forradalom…

Szabadságharcosként sebesülteket ápolt, de részt vett a fegyveres harcban is, ahol maga is súlyosan megsebesült. A második letartóztatási hullámban, 1957. július 16-án elfogták. Az elsőfokú bíróság halálra ítélte, másodfokon életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. A második amnesztia idején, harminchárom évesen, krisztusi korban, 1970. március 25-én szabadult.

Újból Szolnokra került, miután mentora, Patkós Gyula egy minőségi férfiszabászatnál talált neki varrónői állást. Férjhez ment, és Dunakeszire költözött. Ebből a házasságból 1973-ban született második fia, ám a boldog családi állapot megint elkerülte, és elvált alkoholista férjétől. A későbbiekben számos munkahelyen dolgozott, ahol megfigyelték, vegzálták. A rendszerváltozás után politizálni kezdett, halála előtti betegségét megelőzően lyukas zászlókat, illetve 56-os címeres nemzeti színű lobogókat varrt. Két fiával, akik felnőtt férfiakká válását Patkós Gyula és neje segítette, haláláig jó kapcsolatot ápolt.

Wittner Máriától most egy nemzet búcsúzik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában