Jászkunság

2022.10.07. 11:25

Akad település, ahol már nem találnak újabb embert közmunkára

A legtöbb helyen csökken a létszám, de egy térségbeli kistelepülésen nőtt az érdeklődés a közmunka iránt. Ott a polgármester azt gyanítja, ehhez az energiaválságnak is köze lehet.

Szoljon.hu

Képünkön Ujlakánné Bernáth Mariann és Sulák Jánosné szövik a rongyszőnyegeket, melyek még külföldön is keresettek

Fotó: Mészáros János

Bár nyáron felröppent a hír, miszerint jóval kevesebb közfoglalkoztatottat alkalmazhatnak szeptembertől az önkormányzatok, végül mégsem csökkent drasztikusan a létszám. A kormányhivatalok ugyanis pluszpénzt kaptak a Belügyminisztériumtól az augusztus végével záruló közmunkaprogramok meghosszabbítására jövő márciusig, így a települések működéséhez szükséges mindennapi feladatokat egyelőre továbbra is el tudják látni.

A közmunkaprogram egykori zászlóshajójának tartott Tiszatenyőn 2016-ban például még 120, jelenleg már csak 18 közfoglalkoztatott látja el a különböző feladatokat.

– Négyen a közkonyhán dolgoznak, a többiek a szükséges karbantartási, településszépítési feladatokat látják el. Azokat, melyek az önkormányzat mindennapi működéséhez szükségesek. Az energiaválság miatt szeretnénk átállni a konyhán, illetve az óvodában a vegyes tüzelésre, ezek felügyeletét is közfoglalkoztatok végzik majd a téli időszakban – tájékoztatott Mező József, Tiszatenyő polgármestere.

A településvezető elmondta, szeptember óta négy-öt fővel csökkent a létszám, ugyanis az addig közfoglalkoztatásban is adható szakmunkás bér, mely bruttó harmincezer forinttal volt magasabb a közmunkás bérnél, megszűnt.

– Az addig kiemelt bérezésben részesülők ezért nem kérték munkaviszonyuk meghosszabbítását, a munkaerőpiacon helyezkednek el, vagy korkedvezményes nyugdíjba mentek. Sajnos biztosan megérezzük majd a szakemberek hiányát, de a jelenlegi létszámmal még megoldhatóak a mindennappi tennivalók – tette hozzá.

A szeptembertől életbe lépett módosítás nem érintette hátrányosan Kengyel mindennapi működését sem, csupán egy dolgozó esetében történt változás, akit az óvodában alkalmaznak tovább, tudtuk meg Gál József polgármestertől.

– Településünkön jelenleg ötvennégyen dolgoznak közfoglalkoztatottként. Tizenöten értékteremtő munkát végeznek, kosarat fonnak, szőnek, varrnak, illetve seprűt készítenek. A többiek a mezőgazdasági programban dolgoznak, valamint a közterületek karbantartásával foglalkoznak – sorolta a településvezető.

Jövő márciusig biztosítottak a munkahelyek

– Amikor először hallottunk a változtatás hírét, megdöbbentünk – mondta Tiszainoka polgármestere arról, miként reagáltak a közfoglalkoztatás kapcsán nyáron megjelent intézkedési tervekre.

Akkor még úgy volt, hogy az önkormányzat által üzemeltetett vállalkozásban nem alkalmazhatunk majd embert. Mivel a szippantós autóra kell személyzet, így nem is tudtuk mit kezdjünk a helyzettel. Végül maradhatott minden a régiben.

– A közfoglalkoztatottak többsége egyébként intézményi kisegítő munkát végez – fejtette ki Kiss Erzsébet Eliza polgármester.

Hozzátette, jelenleg többen keresnek munkát a településen, akiket megpróbálnak elhelyezni.  Tiszaföldváron ezzel szemben teljesen feltöltött a közfoglalkoztatotti létszám.

– A közfoglalkoztatás stagnál a városban, az összes program február végéig szól, így egyelőre nincs változás. A szociális alprogramban huszonegyen, a betonelem gyártásban nyolcan vesznek részt – mondta Béki József, a Tiszaföldvári Városüzemeltetés vezetője.

Egyre többen helyezkednek el a munkaerőpiacon

Nagykörűben folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma. Ahogy Túri Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta, 2020-ban harmincöt, 2021-ben huszonhét, ez év szeptemberétől pedig húsz fő foglalkoztatására van lehetőségük.

Csökkent a foglalkoztathatók létszáma, jelenleg nem is találnánk több személyt, aki jelentkezne közmunkára. Valójában pedig a település kommunális-, és különböző kisegítő munkáinak elvégzéséhez több emberre lenne szükség

– hangsúlyozta Túri Tibor. Hozzátette, információi szerint a Nagykörűben dolgozó húsz fő magas létszámnak számít a térség településeihez viszonyítva. 

– A foglalkoztatottak munkája sokrétű. Vannak, akik az önkormányzattal szerződésben álló intézményeinknél végeznek takarítást, vagy a közterületek rendben tartásáért felelnek, mások az önkormányzatnál adminisztrációs feladatokat látnak el. Elégedett vagyok a tevékenységükkel, nélkülük a településkép jelentősen romlana – mondta a polgármester.

Nagykörűhöz hasonlóan Tiszafüreden is egyre kevesebb a közfoglalkoztatott, szakember pedig már egyáltalán nincs.

– Szakmunkásokat már évek óta nem tudunk a programokba tervezni, mert nincsenek közvetíthető, regisztrált álláskereső munkavállalók, így állományi dolgozóink segítenek be a szükséges, szakmunkát igénylő feladatoknál – tájékoztatta hírportálunkat Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

– A hagyományos közfoglalkoztatás korábban segítség volt a városüzemeltetési feladatok ellátásában, ennek csökkenésével azonban a hatáskörükbe tartozó tevékenységeket teljesen át kellett szervezni, és gépesíteni – hangsúlyozta.

Van, ahol újra felértékelődött az átmeneti foglalkoztatás

A kétezerhatszáz lelkes Jászkarajenőn jelenleg huszonöt közfoglalkoztatott dolgozik, elsősorban az önkormányzati paprikatermelő és feldolgozó üzemben, valamint a térkőgyártásban.

– Az elmúlt egy esztendőben hullámzó helyzettel szembesültünk. Jó ideig ugyanis csökkenő tendenciát mutatott a közmunkások száma, most azonban ismét fellendülőben a közfoglalkoztatás. Sőt, e pillanatban szinte túlkínálat van a jelentkezőkből – vázolta a falubeli állapotokat Jászkarajenő polgármestere. Palya István elmondta, nagyjából egy hónapja nő náluk a közmunka iránti érdeklődés, mely szerinte az energiakrízis okozta gazdasági válságnak köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában