Jászkunság

2022.10.22. 10:53

Muszáj volt árat emelni, drágultak a területi horgászengedélyek

A horgászat nem olcsó mulatság: aki általános éves összevont vízterületi engedélyt szeretne váltani a KTVHESZ által kezelt vizekre, immár 44 500 forintot kell áldoznia e célra. Az áremelkedés azonban garantálja: ezentúl is lesznek haltelepítések.

Kovács Berta

Fotó: MW-Archív

A horgászok nyilván nem lelkesednek, ha azzal kell szembesülniük, hogy drágulnak kedvenc szabadidős hobbijuk űzésének feltételei. Októbertől a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megemelte a területi jegyek árát (ez persze az előre megváltott éves engedélyeket már nem érinti). A horgászat nem olcsó mulatság: aki általános éves összevont vízterületi engedélyt szeretne váltani a KTVHESZ által kezelt vizekre, immár 44 500 forintot kell áldoznia e célra.

– Két lehetőségünk van: vagy nem emelünk árat, de akkor nem tudunk jövőre halakat telepíteni, vagy ragaszkodunk a folyamatos telepítésekhez, de akkor elengedhetetlen az emelés – hangsúlyozta hírportálunknak Donkó Péter, a KTVHESZ ügyvezető igazgatója. 

– Azt be kell látni, hogy a halak nevelése nekünk is pénzbe kerül, a takarmány nagyon megdrágult az utóbbi időben. Amiből tavaly egy kiló nyolcszázötven forint plusz áfába került, az most ezernégyszázötven forint plusz áfa. Kiadásaink másik jelentős tételét a bérek jelenti. Halőreink nap mint nap járják a vízterületeket, felügyelve arra, hogy a kihelyezett halakat a horgászok fogják meg és ne illetéktelen személyek vigyék el a vizekből. És akkor még nem szóltunk arról, hogy mi ársapka nélkül vásároljuk az üzemanyagot, de az eszközparkot is fejleszteni kell, amiről sok horgásznak fogalma sincs, mennyibe kerül. A jövő évi eredmények érdekében ezért arra kényszerültünk, hogy huszonöt százalékkal emeljünk a területi jegyárakat. De azt is kiemelném, hogy a több megyéhez képest is nálunk igen kedvezően foghatók a halak a korlátozásokat tekintve. Sokszor a telepítéseink után sem rendelünk el tilalmat a vízen – mutatott rá Donkó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában